Βλαντίμιρ Πούτιν: Έκανε τον πρώην σωματοφύλακά του υπουργό

Βλαντίμιρ Πούτιν: Έκανε τον πρώην σωματοφύλακά του υπουργό

Ο Πούτιν προήγαγε τον προσωπικό του σωματοφύλακα σε «Υπουργό Εκτάκτων Αναγκών», αφού ο προκάτοχός του έπεσε μυστηριωδώς νεκρός από καταρράκτη ύψους 90 μέτρων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προήγαγε τον πρώην προσωπικό του σωματοφύλακα σε νέο υπουργό Εκτάκτων Αναγκών του Κρεμλίνου, μήνες μετά τη μυστηριώδη πτώση του προκατόχου του από καταρράκτη.

Ο υποστράτηγος Αλεξάντερ Κουρένκοφ, 49 ετών, που διορίστηκε την Τρίτη από τον Πούτιν, είναι ο έκτος σωματοφύλακας του Ρώσου προέδρου που διορίζεται σε υψηλό κυβερνητικό αξίωμα, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ο τελευταίος άνθρωπος που κατείχε τη θέση αυτή ήταν ο Γιεβγκένι Ζινίτσεφ, επίσης πρώην φρουρός του Πούτιν, ο οποίος πέθανε πέφτοντας από καταρράκτη ύψους 90 μέτρων εν μέσω υποψιών για δολοφονία.

Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο», ελάχιστα είναι γνωστά για το παρελθόν και το ιστορικό του Κουρένκοφ, με ισχυρισμούς ότι είχε υπηρετήσει στην υπηρεσία αντικατασκοπείας FSB, καθώς και στην FSO, υπεύθυνη για τη φύλαξη ανώτερων αξιωματούχων. 

Φωτογραφίες δείχνουν τον πρώην δάσκαλο σχολείου Κουρένκοφ ως σωματοφύλακα κοντά στον Πούτιν, σε διάφορες επισκέψεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Ο Πούτιν τον γνωρίζει καλά προσωπικά. Και η επιλογή σημαίνει ότι, σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, οι προσωπικές, υπηρεσιακές και επαγγελματικές ιδιότητες του Κουρένκοφ θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει σε αυτό το αξίωμα».

Οι επικριτές του Ρώσου προέδρου, πάντως, λένε ότι ένας όλο και πιο παρανοϊκός Πούτιν εμπιστεύεται πλήρως μόνο εκείνους που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους, φυλάσσοντας τη ζωή του. 

Ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών είναι μια θέση υψηλού προφίλ στη Ρωσία, καθώς μάχεται με πλημμύρες, πυρκαγιές και καταιγίδες, αλλά θεωρείται επίσης ως ένα βασικό χαρτοφυλάκιο ασφαλείας.

Σε αυτό τον ρόλο έγινε γνωστός ο Σεργκέι Σόιγκου – σημερινός υπουργός Άμυνας.

Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν βλέπει τον Κουρένκοφ ως πιθανό διάδοχο.

Ένας πρώην σωματοφύλακας, ο Alexey Dyumin, 49 ετών, είναι κυβερνήτης της περιοχής Τούλα.

Ένας άλλος, ο Ντμίτρι Μιρόνοφ, 53 ετών, είναι τώρα βοηθός του Πούτιν, μετά από ένα πέρασμα στη θέση του κυβερνήτη της περιφέρειας Γιαροσλάβλ.

Ακόμη ένας, ο Σεργκέι Μορόζοφ, 49 ετών, έγινε κυβερνήτης της περιφέρειας Αστραχάν, προτού επιστρέψει στις μυστικές υπηρεσίες ως υποστράτηγος.

Ο πιο ψηλά ιστάμενος από όλους τους πρώην σωματοφύλακες του Πούτιν είναι ο υπερ-πιστός στρατηγός Viktor Zolotov, 68 ετών, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρωσικής εθνικής φρουράς, που υπήρξε επίσης φρουρός του πρώτου μετακομμουνιστικού προέδρου της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ