Ο Μητσοτάκης βγάζει στη «σέντρα» τον Ερντογάν – Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»

Ο Μητσοτάκης βγάζει στη «σέντρα» τον Ερντογάν – Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων

Σε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και κινήσεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλούν την Άγκυρα οι «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας να τίθεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα.

Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στους ομολόγους του κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει στο κείμενο συμπερασμάτων καταδίκη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το EURACTIV, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου τη νέα κλιμάκωση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις επαναλαμβανόμενες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», αναφέρεται.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας σε μια βιώσιμη τρόπος».

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, όπως είχε κάνει άλλωστε και στην έκτακτη Σύνοδο στις 30-31 Μαΐου, μετά τη λήξη της οποίας είχε δηλώσει πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.

Μητσοτάκης – Ντράγκι «φάγανε» Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί πως, λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη.

Κατά το δείπνο εργασίας, το οποίο, πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα.

Ωμός εκβιασμός της Αγκυρας

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Άγκυρα φροντίζει να εκβιάσει τον έλληνα πρωθυπουργό για το τι θα κάνει και τι θα πει στη Σύνοδο Κορυφή.

Η στάση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα θα κρίνει το εάν η Τουρκία θα θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στη επικείμενο Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα, είπε στην ελληνική έκδοση της EURACTIV ανώτατος ο τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Θα δούμε πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα, και μετά θα βαθμονομήσουμε τη δοσολογία» είναι το μήνυμα από την τουρκική πλευρά για το πώς θα συμπεριφερθεί στο ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο, θα υπάρξει και αντίστοιχη αντίδραση από την Άγκυρα στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ