Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ επιτρέπουν και στα φαρμακεία να συνταγογραφούν το χάπι της Pfizer

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ επιτρέπουν και στα φαρμακεία να συνταγογραφούν το χάπι της Pfizer

Οι φαρμακοποιοί θα ελέγχουν μόνοι τους ποιοι ασθενείς μπορούν να λάβουν τη θεραπεία.

Με στόχο την έγκαιρη χορήγηση της θεραπείας σε όσο γίνεται περισσότερους ασθενείς Covid-19, οι ΗΠΑ επιτρέπουν πλέον και στα φαρμακεία να συνταγογραφούν το χάπι της Pfizer.

Όπως αποφάσισε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να ελέγχουν μόνοι τους ποιοι ασθενείς του κορώναϊού μπορούν να λάβουν τη θεραπεία, η οποία μειώνει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας σε άτομα υψηλού ρίσκου.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγικό Σχέδιο του ΥΠΕΞ: Άξονες, στόχοι, δράσεις και αξιολόγηση

Η απόφαση έρχεται την ώρα που τα κρούσματα κοροναϊού αυξάνονται και πάλι στις ΗΠΑ λόγω των μεταδοτικών στελεχών BA.4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία που επικρατούν πλέον και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το αντιικό φάρμακο της Pfizer είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα όμως έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερες από τις μισές διαθέσιμες δόσεις, οι οποίες επαρκούν για σχεδόν 4 εκατομμύρια ασθενείς.

To χάπι, το οποίο έχει εγκριθεί για ασθενείς 12 ετών και άνω, μειώνει κατά 90% την πιθανότητα σοβαρής Covid-19 νοσηλείας σε άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως η μεγάλη ηλικία, η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Λιγότερο εντυπωσιακά ήταν ωστόσο τα αποτελέσματα σε εμβολιασμένους εθελοντές.

Η αγωγή προβλέπει τρία χάπια δύο φορές την ημέρα επί πέντε ημέρες.

Ανισότητα στην πρόσβαση

«Δεδομένου ότι το Paxlovid πρέπει να λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, η αδειοδότηση φαρμακείων για τη συνταγογράφησή του θα επεκτείνει την πρόσβαση σε έγκαιρη θεραπεία» δήλωσε η Πατρότσια Καβατσόνι, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Φαρμάκων της FDA.

Για τους ασθενείς πάντως η διαδικασία δεν είναι και τόσο απλή, αφού θα πρέπει να προσκομίζουν στο φαρμακείο πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις και μια λίστα των φαρμάκων που λαμβάνουν, επισημαίνει το Associated Press. Tο χάπι αντενδείκνυται σε ασθενείς με προβλήματα στο ήπαρ ή τους νεφρούς ή πρέπει να χορηγείται σε μικρότερη δόση.

Για τον λόγο αυτό η απόφαση για συνταγογράφηση ή μη είναι καλύτερα να λαμβάνεται από γιατρό όπου αυτό είναι εφικτό, συνέστησε ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος σύμφωνα με το Reuters.

Η FDA από την πλευρά της ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να παραπέμπουν τους ασθενείς σε γιατρό αν δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Η επέκταση της συνταγογράφησης στα φαρμακεία θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανισότητας στη θεραπεία: πρόσφατη μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειχνε ότι οι πολίτες που ζουν σε πλούσιες περιοχές είναι δύο φορές πιθανότερο να λάβουν το χάπι σε σχέση με τους κατοίκους υποβαθμισμένων γειτονιών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κλείσιμο