Μητσοτάκης: Καλεί τον Ερντογάν να απαντήσει για τον χάρτη Μπαχτσελί

Μητσοτάκης: Καλεί τον Ερντογάν να απαντήσει για τον χάρτη Μπαχτσελί

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τον χάρτη που παρουσίασε ο κυβερνητικός εταίρος του Μπαχτσελί

Ο χάρτης Μπαχτσελί που παρουσιάζει το μισό Αιγαίο ως τουρκικό έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας. Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ζητά από τον Ερντογάν να πάρει θέση για τις γελοιότητες του κυβερνητικού του εταίρου.

Διαβάστε επίσης: Νέιτ Γουόλτερς ο πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού μετά το «ναυάγιο» με Καλάθη

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

«Ρίξτε μια καλή ματιά σε αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα «καταβροχθίστηκαν» από την Τουρκία. Όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Άλλη μια προβοκάτσια ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τα τελευταία καμώματα του κατώτερου εταίρου του στον συνασπισμό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νέος «εμπρηστικός» χάρτης

Χθες για άλλη μια φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δυναμίτισε το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, καθώς φωτογραφήθηκε με χάρτη που απεικονίζει τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ως μέρος της Τουρκίας.

Τον χάρτη έκανε δώρο στον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), η εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι». Θυμίζουμε ότι ο Μπαχτσελί είναι ουσιαστικά αρχηγός και αυτής της οργάνωσης, ενώ επισκέφθηκε την έδρα των «Γκρίζων Λύκων» και είχε συνάντηση με στελέχη τους.

Για κλιμάκωση ρητορικής κάνει λόγο η Άγκυρα

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας που κάνει λόγο για ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Επικίνδυνη ρητορική

Η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας γίνεται μία επικίνδυνη πολιτική γραμμή, που βάζει στο τραπέζι ο τούρκος πρόεδρος και ακολουθεί ακόμα πιο επιθετικά η αντιπολίτευση.

Ο «χάρτης Μπαχτσελί» δεν ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Το αντίθετο. Ο ακροδεξιός εταίρος του τούρκου προέδρου και πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) που στεγάζει τους «Γκρίζους Λύκους», Ντεβλέτ Μπαχτσελί ήταν από αυτούς που φρόντιζαν και σε καιρούς ηρεμίας να διατηρούν το ζήτημα «Ελλάδα» στην ατζέντα τους.

Ακόμα και πριν ο Ερντογάν κηρύξει «ανένδοτο» με το «Μητσοτάκης γιοκ» και επιχειρήσει να αναζητήσει κι αυτός μία πρακτική ανάλογη με τους χάρτες που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά σε εταίρους και συμμάχους, στην προσπάθεια της να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.

Η σύνδεση με τις εκλογές του 2023

Τα ελληνοτουρκικά και η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας για πολλούς αναλυτές συνδέεται άμεσα με τις εκλογές του 2023 και την τάση στις δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως ηττημένο σε αυτή την αναμέτρηση.

Η ανάγκη του τούρκου προέδρου για την ανάδειξη ενός εναλλακτικού αφηγήματος, το οποίο θα του επιτρέπει να ξεπεράσει – επικοινωνιακά – το ζήτημα της οικονομίας ενισχύεται διαρκώς καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών τους οδηγεί σε απελπισία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ