Ιταλία: Παραιτείται ο Ντράγκι – Σε πολιτική και οικονομική κρίση «βυθίζεται» η χώρα – Έρχονται πρόωρες εκλογές

Ιταλία: Παραιτείται ο Ντράγκι – Σε πολιτική και οικονομική κρίση «βυθίζεται» η χώρα – Έρχονται πρόωρες εκλογές

Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, η οποία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει την έξαρση του πληθωρισμού και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Πύρρειος νίκη για τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι,  ο οποίος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία την Τετάρτη, αλλά αναμένεται να παραιτηθεί, βάζοντας τέλος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που διήρκησε σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Ο Μάριο Ντράγκι κέρδισε την ψηφοφορία στη Γερουσία της Ρώμης, αφού πήρε 95 «ναι» και 38 «όχι», ωστόσο, η μαζική αποχή τριών μεγάλων κομμάτων – Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Πέντε Αστέρια – έδειξε ότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ντράγκι μπορεί να παραιτηθεί ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, αν και δεν είναι γνωστό τι θα πράξει ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει μερικές ώρες για να σκεφτεί και, στη συνέχεια, να συναντηθεί με τους προέδρους των κομμάτων, οι οποίοι, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, πρέπει να ακουστούν πριν διαλύσουν τα κόμματα, γράφει η ιταλική La Stampa.

Υπέβαλε παραίτηση, προθυμοποιήθηκε να παραμείνει

Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπέβαλε αρχικά την παραίτησή του στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αφού ένα βασικό κόμμα του συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του προκατόχου του στην πρωθυπουργία, Τζουζέπε Κόντε – ο οποίος είχε την ίδια τύχη με τον Ντράγκι – μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν αποδέχθηκε την παραίτηση και είπε στον Ντράγκι να διαπιστώσει αν υπάρχει επαρκής υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, η οποία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει την έξαρση του πληθωρισμού και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Ντράγκι βρισκόταν στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής μέτρων, που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους όταν ξεκίνησε η πολιτική κρίση, σημειώνει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε μια άλλη πρόκληση, η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σύντομα υψηλότερο κόστος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Έρχεται αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η διάδοχος Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Όλο αυτό το διάστημα, η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων επέτρεψε στην Ιταλία να μετακυλίσει φθηνά το χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 150% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Με τις εξελίξεις αυτές, όμως και, κυρίως, με την πολιτική αστάθεια που φέρνει στη χώρα η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα έως και ανύπαρκτα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ