ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ «τις επόμενες ημέρες» – Η πρώτη από την εισβολή στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπλίνκεν-Λαβρόφ «τις επόμενες ημέρες» – Η πρώτη από την εισβολή στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πάντως, επέμεινε ότι αυτή η συνομιλία «δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «τις επόμενες ημέρες».

Όπως είπε, μάλιστα, σκοπεύει να θέσει πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων της σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλ στη Ρωσία, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Μια «ουσιαστική προσφορά» έκαναν οι ΗΠΑ στη Ρωσία

Θα είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, πάντως, επέμεινε ότι αυτή η συνομιλία «δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία».

Είπε, ωστόσο, ότι θα προειδοποιήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ πως οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχτούν ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικού εδάφους.

Επίσης, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μια «ουσιαστική προσφορά» στη Ρωσία για τους κρατούμενους.

Ο Μπλίνκεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για την προσφορά που είπε ότι έχει γίνει προς την Ρωσία.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του Viktor Bout, ενός Ρώσου εμπόρου όπλων που ονομάστηκε «Έμπορος του Θανάτου», ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σκόπευσε να πουλήσει παράνομα όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει υπάρξει σχόλιο από την Ρωσία για τις δηλώσεις Μπλίνκεν.

Πιέζουν τον Λευκό Οίκο οι οικογένειες κρατουμένων

Η πρόταση της Ουάσιγκτον στη Μόσχα έρχεται εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από οικογένειες ομήρων και κρατουμένων, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Γκρίνερ – δύο φορές «χρυσής» Ολυμπιονίκη με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ – η οποία κρατείται στη Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο και κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Γουίλαν καταδικάστηκε το 2020 σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπεία σε βάρος της Ρωσίας. Ο ίδιος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα σκευωρίας. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Πρόσφατα, απελευθερώθηκε ένας άλλος πρώην πεζοναύτης, ο Τρέβορ Ριντ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ