Ενισχυμένη εποπτεία: Επόμενο βήμα η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ενισχυμένη εποπτεία: Επόμενο βήμα η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το πλάνο μετά και την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον περισσότερους βαθμούς ελευθερίας σε ό,τι αφορά την άσκηση της οικονομικής της πολιτικής. Επόμενο βασικό στόχο αποτελεί η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, καθότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν την διαθέτει.

Άλλωστε, το παραπάνω αναφέρθηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μήνυμα του για την ολοκλήρωση της πολυετούς αυτής περιπέτειας της χώρας, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ προς Τουρκία: «Όχι» στα F-16 – «Οι εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο πρέπει να σταματήσουν – Τελεία και παύλα»

Είναι γεγονός ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας το ελληνικό χρέος έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 10%.

Το νέο καθεστώς

Σχετικά με τη σημερινή πρώτη ημέρα εξόδου της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Στην κυβέρνηση «πόνταραν» σε αυτήν την έξοδο, καθότι θεωρούν ότι θα συμβάλει στη γενική εικόνα της οικονομίας στο εξωτερικό και παρά τις «βαριές» συνέπειες που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση. Άλλωστε, η κίνηση να προχωρήσει σε πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ με 1,81 δισ., τα οποία αποτελούσαν το υπόλοιπο των δανείων προς το Ταμείο, όπως έκαναν και όλες οι υπόλοιπες χώρες που εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης.

Η αλλαγή

Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές.

Εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – κάτι που προυποθετει πολυ προσεκτικά βήματα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού χρέους- τότε η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει τη ρετσινιά της κρίσης του 2009. Τότε με συνεχείς υποβαθμίσεις είχε απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό αξιόχρεο εισήλθε στην κατηγορία «junk», με αποτέλεσμα να δανείζεται με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, να αποκλειστεί από τις αγορές και να ακολουθήσουν τα «βοηθήματα» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ