Τουρκία: Σκηνικό πολέμου από τα τουρκικά ΜΜΕ – «Αυτό είναι το πιθανό σημείο σύγκρουσης» με την Ελλάδα

Τουρκία: Σκηνικό πολέμου από τα τουρκικά ΜΜΕ – «Αυτό είναι το πιθανό σημείο σύγκρουσης» με την Ελλάδα

Ένα απίστευτο παιχνίδι προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδας έχουν στήσει τις τελευταίες μέρες τα τουρκικά ΜΜΕ θέτοντας στο επίκεντρο την Κρήτη και διατυπώνοντας εξωφρενικά σενάρια

Το σκηνικό έντασης με την Ελλάδα που η Τουρκία έχει στήσει συνεχίζουν να εξυφαίνουν τουρκικά ΜΜΕ, διατυπώνοντας αδιανόητα σενάρια περί πυρηνικών και ανοίγοντας συζητήσεις για τα «πιθανότερα σημεία σύγκρουσης» μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συζήτησή της με τον στρατιωτικό αναλυτή Μετέ Γιαράρ, παρουσιάστρια του CNN Turk διατύπωσε ερωτήματα για το εάν τοποθετηθούν πυρηνικά στην Κρήτη, «αφού στόχος θα είναι η Ρωσία».

«Πιθανό σημείο σύγκρουσης θα είναι η Κρήτη. Διότι η συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τη Λιβύη, ταυτίζεται σε ακριβώς αυτό το σημείο» απαντά με τη σειρά του ο στρατιωτικός αναλυτής.

Μάλιστα, ο ίδιος επαναλαμβάνει ορισμένες από τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, αναφορικά με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και τη διεκδίκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Πριν από τα S-300, πήγαν και στρατιωτικοποίησαν ένα- ένα τα νησιά. Πρώτα ένα όπλο, μετά δύο και πέντε. Αργότερα ένα νησί, δύο νησιά κτλ. Δεν τους έφτασε αυτό, πήγαν και διεκδίκησαν κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών, η Yeni Safak κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» αναφερόμενη στο ζήτημα των S-300.

Η εφημερίδα παρουσίασε μάλιστα δύο σενάρια: είτε ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο είτε ότι θέλει να αναγκάσει την Τουρκία να μετακινήσει τους S-400 στα παράλια του Αιγαίου και να φέρει σύγκρουση της Δύσης με την Τουρκία. 

Χαστούκι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία

Τα τουρκικά δημοσιεύματα έρχονται τη στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδειάζει την Αγκυρα για το θέμα των S-300. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα που βρίσκεται στην Κρήτη ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη στοχοποίηση των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ