Ενεργειακή κρίση: Διαφωνεί η Τσεχία με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο – «Δεν είναι λύση»

Ενεργειακή κρίση: Διαφωνεί η Τσεχία με το πλαφόν στο ρωσικό αέριο – «Δεν είναι λύση»

Η Τσεχία θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΕ. «Δεν αποτελεί λύση στην ενεργειακή κρίση»

Λίγο μετά την ανακοίνωση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν των μέτρων που θέτει στο τραπέζι η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις. Η Τσεχία θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, Τζόζεφ Σικέλα, χαρακτήρισε την εν λόγω πρόταση πολιτικό εργαλείο πίεσης στη Ρωσία και όχι λύση.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την Παρασκευή (9/9) τρόπους για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας που έχουν αυξηθεί καθώς η Ρωσία έχει σταματήσει τις περισσότερες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι Τσέχοι συμβάλλουν στην καθοδήγηση των συζητήσεων ως κάτοχοι της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.

Ο Σικέλα ανέφερε σε επιτροπή της Τσεχικής Γερουσίας ότι η χώρα θα προσπαθήσει να αφαιρέσει αυτή την επιλογή από την ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών ενέργειας, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

Δεν θέλουμε κυρώσεις αλλά λύσεις

«Δεν πρόκειται για μία εποικοδομητική πρόταση, κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας άλλος τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σικέλα.

«Και δεν θέλουμε να προετοιμάσουμε περισσότερες κυρώσεις τώρα, αλλά μάλλον να λύσουμε το πρόβλημα με την ενέργεια», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκτός αερίου και την παροχή ρευστότητας στους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των περιθωρίων που πρέπει να καταθέσουν εν μέσω αστάθειας της αγοράς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ