Στόλτενμπεργκ: «Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας»

Στόλτενμπεργκ: «Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας»

Τι απάντησε ο Γενς Στόλενμπεργκ στο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το «μπαλάκι» στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πέταξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για «ταχεία ένταξη» στη Συμμαχία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η Συμμαχία εστιάζει αυτή τη στιγμή στη στήριξη της Ουκρανίας.

Η συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ

Αρχικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στην προσάρτηση «ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, που χαρακτήρισε παράνομη και τη μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό «δεν αλλάζει την δέσμευσή μας για στήριξη της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», σημείωσε.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει.

Αναφερόμενος στις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, ανέφερε ότι τα μέσα του ΝΑΤΟ που περιπολούν στην περιοχή συλλέγουν πληροφορίες για την έρευνα.

«Διάλογος μόνο αν φύγει ο Πούτιν»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται (σε μεγάλο βαθμό) από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ήρθε μετά το νέο διάγγελμα Πούτιν για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και την τελετή που ακολούθησε.

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς τον κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αξιοπρέπεια και τιμιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με ένα άλλο πρόεδρο», σημειώνει ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ