Αιγαίο: Τουλάχιστον 16 νεκροί στο ναυάγιο της Λέσβου – Αγνοούνται 15 άτομα στα Κύθηρα – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Αιγαίο: Τουλάχιστον 16 νεκροί στο ναυάγιο της Λέσβου – Αγνοούνται 15 άτομα στα Κύθηρα – Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Λέσβο και Κύθηρα. Πώς σημειώθηκαν τα δύο ναυάγια.

Συγκλονίζει η διπλή τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε Κύθηρα και Λέσβο όταν δύο ιστιοπλοϊκά που μετέφεραν μετανάστες ναυάγησαν.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών είναι σε εξέλιξη από το Λιμενικό. Δυστυχώς οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 16 σορούς γυναικών αφρικάνικης καταγωγής στη Λέσβο και μεγάλο αριθμό αγνοουμένων στα Κύθηρα.

16 νεκρές γυναίκες στη Λέσβο – Αγνοούνται 15 άτομα στα Κύθηρα

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε όσον αφορά το ναυάγιο στη Λέσβο ότι 16 γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, ενώ γυναίκες είναι και τα 9 άτομα που διασώθηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εγκλωβισμένες σε απόκρημνη περιοχή.

Όσον αφορά στο ναυάγιο στα Κύθηρα ανέφερε ότι έχουν διασωθεί 80 άτομα, ωστόσο όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ αυτή τη στιγμή αγνοούνται 15 άτομα.

Τα νεότερα για την επιχείρηση διάσωσης στη Λέσβο

Μέχρι τις 8 π.μ στη Λέσβο κι ενώ οι σοροί των 16 γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα, όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο στη Λέσβο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή “Προβοσκίδα” ανατολικά ν. Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου σαράντα (40) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε (05) άτομα και έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε (15) σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις (03) εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Συγκλονιστικά βίντεο του Λίμενικού από το ναυάγιο στη Λέσβο

Τα νεότερα για την επιχείρηση διάσωσης στα  Κύθηρα

Στο Διακόφτι Κυθήρων, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 μετανάστες μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή.

Στο σκάφος, που στη συνέχεια βυθίστηκε, επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Σημειώνεται ότι επιβαίνων ειδοποίησε μέσω 112 ότι το σκάφος βρίσκεται σε δυσχερή θέση και έκανε λόγο για περίπου 95 άτομα πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι μετανάστες στα Κύθηρα θα μεταφερθούν σε σχολείο της περιοχής.

Κάτοικος των Κυθήρων για το ναυάγιο

Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε».

Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Βίντεο του Λιμενικού από τη διάσωση στα Κύθηρα

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ