Ένταση Μητσοτάκη: Ερντογάν στην Πράγα: «Να πάψεις να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»

Ένταση Μητσοτάκη: Ερντογάν στην Πράγα: «Να πάψεις να αμφισβητείς την κυριαρχία των νησιών»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί

Επίθεση εξαπέλυσε στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα κατηγορώντας τη χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρικές σχέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρόεδρο της Τουρκίας επιστρέφοντας τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει το μήνυμα που έχει στείλει η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μες στη νύχτα» και ο Ρετζέπ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πράγα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αναντικατάστατη όσον αφορά το ρόλο της απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό του διεθνούς ρόλου της Ένωσης.

Σύμφωνα με το anadolu, διεμήνυσε δε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ η πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να βλάψει τη διαδικασία ένταξής της Άγκυρας στην ΕΕ. Υποστήριξε δε ότι τα εμπόδια που βάζουν απέναντι στην Τουρκία δεν είναι δίκαια και η κατάσταση αυτή βλάπτει τα συμφέροντα της ΕΕ.

Περιμένουμε όπως διεμήνυσε από την ΕΕ να προωθήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στη βάση της ενταιακής προοπτικής χωρίς να υποκύψει στα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες ορισμένων χωρών.

Αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα, είπε ότι περιμένει από την ΕΕ να καλέσει τους «συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες στο όνομα της αλληλεγγύης στην Ένωση».

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν επωφθαλμία το έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. «Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» συνέχισε ο Ερντογάν και επανέλαβε ότι μόνο κλειδί για τη λύση του Κυπριακού είναι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η αναγνώριση των κατεχομένων με ισότιμο διεθνές καθεστώς. Συμπλήρωσε δε ότι «για μόνιμη λύση πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στο νησί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ