Βραζιλία: Ο Λούλα είναι ο νέος πρόεδρος σε μια εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ με τον Μπολσονάρου

Βραζιλία: Ο Λούλα είναι ο νέος πρόεδρος σε μια εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ με τον Μπολσονάρου

Με καταμετρημένο το 98,8% των ψήφων, ο Λούλα λαμβάνει το 50,8% έναντι 49,2% του Μπολσονάρου και αναδεικνύεται νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη χθες Κυριακή νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ανακοίνωσε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Καθώς ο Λούλα προηγείται με το 50,8% έναντι 49,2% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Διαβάστε επίσης: Βραζιλία: Το «μετέωρο βήμα» της Δημοκρατίας σε μια διχασμένη χώρα

Στις δύο προεδρικές θητείες του, από το 2003 έως το 2010, ο Λούλα αναμόρφωσε την οικονομία προς όφελος όχι των λίγων, αλλά των πολλών. Κυρίως δε των πιο αδύναμων και επί χρόνια περιθωριοποιημένων τμημάτων της βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Όταν αποχώρησε από το πόστο, το ποσοστό αποδοχής του ξεπερνούσε το 80%. Όμως μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς έριξαν βαριά «σκιά» στο κόμμα του, το Κόμμα των Εργαζομένων. Τόσο ο ίδιος όσο και η Ντίλμα Ρούσεφ -στενή συνεργάτιδα και διάδοχός του στην προεδρία της Βραζιλίας, το 2011- βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η οικονομολόγος Ρούσεφ αποπέμφθηκε το 2016 από το αξίωμα με απόφαση της Γερουσίας -δύο χρόνια πριν από το τέλος της δεύτερης θητείας της- κατηγορούμενη για «μαγείρεμα» του προϋπολογισμού. Όμως η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία (MPF) δεν εντόπισε κανένα έγκλημα ή διοικητική παράβαση. Η υπόθεση έκλεισε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο μεσοδιάστημα ο Λούλα είχε περάσει από τις δικές του «Συμπληγάδες».

Τον Ιούλιο του 2017 καταδικάστηκε σε εννιάμισι χρόνια φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, σε μια πολιτικά υποκινούμενη -όπως προέκυψε αργότερα- δίκη. Πολλοί κατήγγειλαν μια μεθοδευμένη εκστρατεία «ξεδοντιάσματος» της ηγεσίας του Κόμματος των Εργαζομένων, με την οποία μπήκε από την «πίσω πόρτα» στην προεδρία ο κεντροδεξιός Μικέλ Τεμέρ (ως αντικαταστάτης της Ρούσεφ), ανοίγοντας το 2018 το δρόμο για την κατάληψη του αξιώματος από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο.

Ο Λούλα πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή, μέχρι που το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε παράνομο το μέτρο. Η καταδίκη του ακυρώθηκε οριστικά πέρυσι τον Μάρτιο.

Κάπως έτσι, η δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία το 2018 έναντι του Μπολσονάρο είχε ήδη χαθεί. Τώρα ο πρώην μεταλλεργάτης, συνδικαλιστής και πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές της χούντας επιδιώκει στα 77 του τη μεγάλη πολιτική επιστροφή με μια τρίτη προεδρική θητεία, που θα σώσει τη Βραζιλία από το χείλος της αβύσσου του μπολσοναρικού αυταρχισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ