Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο στόχαστρο του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης

Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο στόχαστρο του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης

Με το νέο νόμο Ερντογάν, που επιβάλλει λογοκρισία στην Τουρκία, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης  της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία κατά τις επόμενες εκλογές είναι ο πρώτος που κατηγορείται στο πλαίσιο του νέου νόμου περί παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με πηγή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του Τύπου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διώκεται για «δημόσια διασπορά παραπλανητικών πληροφοριών» από την διεύθυνση της τουρκικής αστυνομίας.

Κινδυνεύει με φυλάκιση τριών ετών

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του επίμαχου νόμου – για τον οποίο δημοσιογράφοι, οργανώσεις και μερίδα πολιτών κατηγορούν τον Ερντογάν ότι θέλει να επιβάλει λογοκρισία, με πρόσχημα τα «fake news» – που ψηφίσθηκε τον περασμένο μήνα από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Την Δευτέρα, είχε καταγγείλει μέσω την ευθύνη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για τη διάδοση αυτού που αποκάλεσε «επιδημία μεταμφεταμινών» στην Τουρκία.

«Με βρώμικο χρήμα από ναρκωτικά καλύπτει το δημόσιο έλλειμμα ο Ερντογάν»

Ο ηγέτης του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε μέρος των βρώμικων χρημάτων από αυτή τη διακίνηση για να αναπληρώσει το δημόσιο έλλειμμα.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter δήλωσε: «Έφεραν αυτό το ναρκωτικό στη χώρα, είπαν στους (διακινητές) ‘ελάτε με τα χρήματά σας’ και μετά έκλεισαν τα μάτια».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, του απάντησε την επόμενη μέρα, επίσης μέσω Twitter, ότι δεν αρμόζει σε τούρκο πολίτη, ακόμη λιγότερο σε πρόεδρο κόμματος, να συκοφαντεί το κράτος, την αστυνομία, τη χωροφυλακή και τον στρατό.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του CHP Τζελάλ Τσελίκ, που επικαλείται το προσκείμενο στην τουρκική αντιπολίτευση πρακτορείο ειδήσεων Anka, «οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι το άρθρο 29 θα εφαρμοσθεί κατά πολιτικών προσωπικοτήτων με στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό ακριβώς συνέβη».

Ο νόμος περί παραπληροφόρησης, που ψηφίσθηκε στις 13 Οκτωβρίου παρά την έντονη κριτική των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθεροτυπία, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πέντε ημέρες αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ