Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακή κρίση: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Αίρεται το τελευταίο εμπόδιο μετά το «ναι» της Πολωνίας.

Η Πολωνία αποδέχτηκε τελικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για πλαφόν 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει διά θαλάσσης, μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο.

Την είδηση ανακοίνωσε ο πολωνός πρεσβευτής στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, μεταδίδει το Reuters το απόγευμα της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μητέρα κλείδωνε γυμνή την κόρη της σε παγωμένο δωμάτιο χωρίς νερό και τροφή

Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί για την έγκριση της συμφωνίας μέχρι να εξεταστεί ο μηχανισμός που θα συγκρατήσει το πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Σάντοζ, ο μηχανισμός στην τελική βερσιόν της συμφωνίας κρατά την ανώτατη τιμή κατά τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

Το πλαφόν, σχέδιο της ομάδας των G7, έχει στόχο να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου προλαμβάνοντας παράλληλα την εκτίναξη των διεθνών τιμών μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο που θα ισχύσει από τις 5 Δεκεμβρίου στο ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η ΕΕ σχεδιάζει να ανακοινώσει επίσημα τη συμφωνία την Κυριακή, μια μέρα πριν από την ενεργοποίηση του εμπάργκο, δήλωσε ο πολωνός πρεσβευτής.

Το πλαφόν της G7 θα επιτρέψει στις χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίζουν να εισαγάγουν διά θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο, χρησιμοποιώντας Δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ναυτιλιακές υπηρεσίες, εφόσον δεν πληρώνουν περισσότερο από το συμφωνηθέν όριο.

Η αρχική πρόταση που ανακοίνωσε η G7 την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε όριο 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι χωρίς μηχανισμό προσαρμογής.

Ωστόσο η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από την εμπορική τιμή του αργού από τα Ουράλια, οπότε η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεσαν για χαμηλότερο πλαφόν.

Οι τρεις χώρες πέτυχαν να εισαχθεί στη συμφωνία ο όρος ότι η ανώτατο τιμή θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και στη συνέχεια ανά δύο μήνες, σύμφωνα με διπλωμάτες και έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters την Πέμπτη.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ