Μακρόν: Απίθανο να επισκεφτεί την Τουρκία λόγω της έντασης στη Μεσόγειο που επιμένει

Μακρόν: Απίθανο να επισκεφτεί την Τουρκία λόγω της έντασης στη Μεσόγειο που επιμένει

Γαλλικές πηγές κοντά στον πρόεδρο Μακρόν εξηγούν τους λόγους που δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι πιθανό να επισκεφτεί την Τουρκία όσο η ένταση στη Μεσόγειο δεν πέφτει, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη γαλλική προεδρία.

Το middleeasteye.net σημειώνει ότι παρόλο που υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση στον Μακρόν από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η επίσκεψη είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν μεγάλες για να γεφυρωθούν.

Διαβάστε επίσης: Νέο πρόβλημα στα νοσοκομεία: Ασθενείς αρνούνται να πάρουν εξιτήριο λόγω φτώχειας

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Τουρκία και η Γαλλία είχαν μια δύσκολη σχέση τα τελευταία χρόνια, με αντιπαραθέσεις για θέματα όπως η ανατολική Μεσόγειος και η Συρία. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη και προσωπικές προσβολές, με τον Ερντογάν να έχει αποκαλέσει τον Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό». Όμως, η περίοδος μη συνεργασίας έληξε πέρυσι, όταν αντάλλαξαν επιστολές για να αποκαταστήσουν τις διαταραγμένες σχέσεις.

Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνάντησε τον Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας υπό γαλλική ηγεσία και τον προσκάλεσε για μια επίσκεψη. «Με ρώτησε αν θα μπορούσε να έρθει μετά τη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Ινδονησία (σ.σ. τον Νοέμβριο) και του είπα να φέρει τη σύζυγό του, η οποία τα πάει καλά με τη δική μου», δήλωσε τότε ο Ερντογάν. 

Σε διαπραγματεύσεις

Γαλλικές πηγές με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν σε ομάδα δημοσιογράφων ότι το ταξίδι του Μακρόν στην Άγκυρα είναι απίθανο. Οι πηγές ανέφεραν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σχετικά με διαφωνίες που υπάρχουν και η επίσκεψη θα ήταν μάταιη χωρίς την επίλυσή τους.

Οι επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο, είναι ένας άλλος παράγοντας. Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί μια επίσημη προεδρική επίσκεψη πολύ κοντά στις εκλογές και να διακινδυνεύσουν να επηρεάσουν την τουρκική εσωτερική πολιτική.

Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν διαφωνήσει σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Άγκυρας, της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνει το middleeasteye.net.

«Η Τουρκία έχει απειλήσει Ελλάδα και Κύπρο»

Οι γαλλικές πηγές υποστήριξαν ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, φουντώνοντας τις εντάσεις και απομακρύνοντας την Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι αντίθετη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν ότι το αίτημα του Ερντογάν για διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο παραμένει στο τραπέζι. Είπαν, επίσης, ότι η Γαλλία θα ήθελε να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για την επιδίωξη των κοινών συμφερόντων.

Σημείωσαν επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη και διάλογο είναι σύμφωνη με τους γαλλικούς στόχους, αρκεί να μην υπάρξουν εντάσεις στο τραπέζι.

Η Γαλλία δεν έχει ξεχωριστή ατζέντα για τα θέματα αυτά και επιθυμεί μια λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, πρόσθεσαν

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μακρόν πρότεινε επίσης μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής για τις τουρκικές και ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, η οποία θα διεξαχθεί ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους. Οι πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό και δεν είναι πιθανό να συγκληθεί πριν από το τέλος του έτους.

Η Γαλλία αναφέρει ότι οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους πυλώνες της σχέσης της με την Τουρκία.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι το Πρωτόκολλο της 7ης θητείας της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JETCO) Τουρκίας-Γαλλίας, το οποίο υπεγράφη στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου και αποσκοπεί στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ