Η «μάχη» στην Τουρκία μόλις ξεκίνησε – Θα καταφέρει ο Ερντογάν να βγάλει νοκ άουτ τον Ιμάμογλου;

Η «μάχη» στην Τουρκία μόλις ξεκίνησε – Θα καταφέρει ο Ερντογάν να βγάλει νοκ άουτ τον Ιμάμογλου;

Η Αντιπολίτευση, που τα τελευταία 24ωρα έχει συσπειρωθεί στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνει ότι είναι ικανή να φέρει τα πάνω - κάτω στις επικείμενες εκλογές

Την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων ενόψει των προεδρικών εκλογών που αναμένονται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 επιδιώκει – όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς στην πραγματικότητα, θέλει να βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού προσωπικότητες, όπως τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στον στόχο του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο «σουλτάνος» θα χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» που διαθέτει στοχοποιώντας άμεσα μέσω της δικής του πολιτικής συμμαχίας ή έμμεσα μέσω της Δικαιοσύνης πολιτικούς αντιπάλους, καθώς ο δρόμος για τις προεδρικές εκλογές είναι στρωμένος με «αγκάθια» για τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ακρίβεια, τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό, όπως αυτό της Συρίας,  έχουν οδηγήσει τον Ερντογάν  σε πτώση της δημοφιλίας του, ενώ και τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν πρόκειται να κάνει «περίπατο» όταν θα στηθούν κάλπες.

Η Αντιπολίτευση, που τα τελευταία 24ωρα έχει συσπειρωθεί στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνει ότι είναι ικανή να φέρει τα πάνω – κάτω στις επικείμενες εκλογές, γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό στον τούρκο πρόεδρο ο οποίος επιπροσθέτως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την πρωτόδικη απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. 

Έπεσε μέσα στην παγίδα που πήγε να στήσει

Μόλις έγινε γνωστή την Τετάρτη η απόφαση δικαστηρίου για ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημέρων και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αρκετοί στο κόμμα του Ερντογάν, πίστεψαν ότι ένας εκ των πολιτικών του αντιπάλων είχε βγει εκτός «μάχης».

Οι εξελίξεις όμως τις επόμενες ώρες ήταν εντυπωσιακές δείχνοντας ότι τους τελευταίους μήνες υπήρχε μία συσσωρευμένη οργή του λαού κατά του τούρκου προέδρου η οποία εκδηλώθηκε με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στη σκιά της απόπειρας πολιτικής εξόντωσης του Ιμάμογλου.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τις πρακτικές του «σουλτάνου», διαδηλώσεις που λειτούργησαν ως «τσουνάμι οργής» κατά του Ερντογάν.

Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου και η απόπειρα εκμετάλλευσης από τον Ερντογάν, φαίνεται πως είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συσπείρωσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν.

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας», τόνισε μπροστά σε χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα επόμενα βήματα στον δρόμο προς τις κάλπες

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις στην Άγκυρα καθώς η Τουρκία έχει μπει στην τελική ευθεία για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

«Νομίζω ότι ο στόχος του προέδρου Ερντογάν είναι κατά κάποιο τρόπο, να βγάλει από την πολιτική διαδικασία τον κ. Ιμάμογλου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία, ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και επομένως αποτελεί έναν δυνητικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές.

Ως εκ τούτου θα ήθελε με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Ερντογάν να τον κάνει να βγει εκτός κούρσας», δήλωσε χαρακτηριστικά (ΕΡΤ) ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παναγιώτης  Ιωακειμίδης.

Μάλιστα εκτίμησε, ότι κατά κάποιο τρόπο, «ο Ερντογάν επιτυγχάνει το αντίθετο. Εκτοξεύει τη δημοφιλία του».

Ο καθηγητής επίσης, προβλέπει ότι η διαδικασία πολιτικής εξόντωσης του Ιμάμογλου ενδεχομένως να μην του αποδώσει τα προσδοκώμενα, αλλά ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Ιωακειμίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ο Ερντογάν έχει στρίψει απλώς το τιμόνι και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είδαμε τι έλεγε πριν δύο – τρία εικοσιτετράωρα και πώς απειλούσε την Αθήνα. Πρέπει να τον “μετρήσουμε” ως ένα ηγέτη που φτάνει προς τη δύση του και το έχει χάσει τελείως ή ως έναν ηγέτη που θέλει με αυτό τον τρόπο να σφραγίσει την πολιτική του πορεία και διαδρομή με απολυταρχικό τρόπο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ