Ενεργειακή κρίση: Ο πόλεμος αλλάζει το status quo στην ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Ο πόλεμος αλλάζει το status quo στην ενέργεια

Η Ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη συνέπεια που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν πολλά στην διεθνή σκακιέρα.

Πολλοί αναλυτές έχουν αναφερθεί στις κρίσεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μία εξ αυτών είναι η ενεργειακή κρίση που αναμένεται να αλλάξει πολλά στον ενεργειακό και στον γεωπολιτικό χάρτη. Κάποια κράτη πρόκειται να χάσουν σημαντικό κομμάτι της διεθνούς τους ισχύος, ενώ κάποια άλλα μπορεί να βγουν και κερδισμένα.

Η «πληγή» της ενέργειας έχει ανοίξει λόγω της εξάρτησης που είχε η ΕΕ πριν ανοίξει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μπορεί οι ΗΠΑ να είναι ενεργειακά ανεξάρτητες, όμως πολλές ισχυρές χώρες της Ευρώπης έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ κάποιες άλλες είναι εξαρτημένες από το πετρέλαιο.

Οι τρεις στόχοι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεση του, αναφέρεται στην ενεργειακή κρίση λέγοντας ότι πρόκειται για «την πρώτη πραγματικά παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με επιπτώσεις που θα γίνονται αισθητές για αρκετά ακόμη χρόνια». Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πού ακριβώς θα οδηγηθούμε, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Η κρίση αυτή, προκάλεσε τις κυβερνήσεις να φτιάξουν μία νέα ενεργειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση. Οι τρεις στόχοι είναι η ενεργειακή επάρκεια, οι προσιτές τιμές και η βιωσιμότητα. Κορυφαία προτεραιότητα είναι τα κράτη να εξασφαλίσουν την επάρκεια για αυτό και έχουν πέσει οι υπογραφές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για να ξεκινήσει η προμήθεια LNG έτσι ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις.

Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναλύτριας του The Economist Intelligence Unit, Agathe Demarais στο CNBC «η Ευρώπη πρόκειται μεν να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και μία διετία δύσκολων μακροοικονομικών πιέσεων, αλλά στο τέλος της περιόδου αυτής, πρόκειται να εδραιώσει την ενεργειακή της αυτονομία και να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει πως η χρήση της ενέργειας ως όπλο εκ μέρους της Ρωσίας θα τελειώσει. Το Κρεμλίνο γνωρίζει τα ευρωπαϊκά πλάνα και προσπαθεί να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία όσο μπορεί».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ