Τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της φρίκης στον Άγιο Παντελεήμονα

Τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της φρίκης στον Άγιο Παντελεήμονα

Τι λέει ο συνήγορος της 32χρονης που έζησε την φρίκη στον Άγιο Παντελεήμονα

Τα κενά στο νομικό σύστημα, φέρνει στο  προσκήνιο, η επανάληψη της φρίκης στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου ο 35χρονος Αιγύπτιος,  κρατούσε φυλακισμένη την 32χρονη και τη βίαζε για τρεις ημέρες.

Ο 35χρονος, που είχε προφυλακιστεί, επειδή  την Πρωτοχρονιά του 2022, είχε πάρει όμηρο την γυναίκα και την κακοποιούσε, όταν αποφυλακίστηκε, επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» και η άτυχη γυναίκα έζησε ξανά τον ίδιο εφιάλτη.

Τα νομικά κενά

Ο συνήγορος της 32χρονης, κ. Κωνσταντίνος Γώγος, αναλύοντας τα νομικά κενά που οδήγησαν στην επανάληψη της ιστορίας, σημείωσε καταρχάς, πως στον δράστη επιβλήθηκε «ιδιαιτέρως μικρή» ποινή «7 έτη και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος».

Επιπλέον κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, τότε, το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να έχει συνήγορο υπεράσπισης στο ακροατήριο. «Εγώ λοιπόν δεν παραστάθηκα στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο δικαστήριο έμεινε ανυπεράσπιστη, πήγε μόνη της», ανέφερε.

Ανυπεράσπιστο το θύμα

Όπως είπε ο κ. Γώγος, στην ΕΡΤ: «Δώσαμε αγώνα δρόμου τότε, όλη την περίοδο της ανάκρισης, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι εικόνες που είχαμε δει τότε ήταν δραματικές. Το ευχάριστο αν θέλετε της υπόθεσης και το και το τυχερό στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι ακριβώς είχε προλάβει τότε να υπάρχει το βίντεο.

»»Πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στις οποίες έχουμε πολλές μορφές ενδοοικογενειακής και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν μια ακραία περίπτωση στην οποία υπήρχε συγκεκριμένο βίντεο. Δυστυχώς, όταν έφτασε η ώρα του δικαστηρίου και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο η πολιτεία πρέπει να λάβει μέριμνα, το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να έχει συνήγορο υπεράσπισης στο ακροατήριο.

»»Εγώ λοιπόν δεν παραστάθηκα στο δικαστήριο, καθώς δεν μπορούσε να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στο δικαστήριο έμεινε ανυπεράσπιστη, πήγε μόνη της. Το δικαστήριο κατέληξε σε μια ποινή με αναστολή στην έφεση, με αποτέλεσμα ο δράστης να αφεθεί ελεύθερος».

Επανάληψη της φρίκης

Και ο συνήγορος της 32χρονης συνέχισε: «Καλώς κακώς αυτό είναι κάτι το οποίο θα κρίνουν τα δικαστήρια. Το ζήτημα είναι όμως ότι 1,5 μήνα μετά το δικαστήριο, ο συγκεκριμένος δράστης κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με τα λεγόμενα του θύματος, έχει επαναλάβει τις πράξεις του δεσμεύοντας την, βάζοντας μέσα στο σπίτι και σύμφωνα με την καταγγελία της έχει προβεί σε βιασμό σε αυτήν και αρπαγή μέσα σε τρεις μέρες μέσα στο σπίτι. Όταν κατάφερε να αφεθεί ελεύθερη, πήγε κατευθείαν στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε το περιστατικό».

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, σύμφωνα με την ertnews, ο 35χρονος έχει καταδικαστεί, η ποινή του είναι 7 έτη και χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αφέθηκε ελεύθερος.

«Το κρίσιμο κατά τη δική μου νομική άποψη είναι ότι η ποινή, με βάση και το αποδεικτικό υλικό, το οποίο όλοι έχουμε δει, σίγουρα κατ’ εμέ είναι ιδιαιτέρως μικρή» είπε και συνέχισε:

«Αυτή είναι και η μόνιμη ανησυχία των ανθρώπων οι οποίοι πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής οποιαδήποτε μορφής επίθεσης. Αυτό είναι το θέμα, να υπάρχει ένα νομικό σύστημα το οποίο να προστατεύει αυτόν ο οποίος έχει πέσει θύμα. Αν είναι να καταθέσω μια καταγγελία και την επόμενη μέρα έχω τα ίδια αποτελέσματα, τότε τι νόημα έχει να προσφύγουν στα δικαστήρια;»

Για το θύμα είπε ότι ξαναβίωνε το ίδιο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε βιώσει την προηγούμενη φορά.

«Σε κάθε περίπτωση θα μιλήσω γενικά λέγοντας ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής είναι τα πρώτα, τα οποία καταλήγουν να προσπαθήσουν να άρουν τις συνέπειες και να προστατέψουν το θύτη. Δυστυχώς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιος ο οποίος προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις θα ξανακάνει τα ίδια. Άρα αν έχω πέσει θύματα οικογενειακής, το πρώτο πράγμα το οποίο έχω να κάνω είναι να καταγγείλω και να σηκωθώ να φύγω. Όχι να επαναλάβω οποιαδήποτε συμπεριφορά ή σχέση με το πρόσωπο με το οποίο με έχει χτυπήσει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ