Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία σπρώχνει πρώην σοβιετικά κράτη σε νέες συμμαχίες

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία σπρώχνει πρώην σοβιετικά κράτη σε νέες συμμαχίες

Τα μεγαλύτερα κέρδη από την απρονοησία του Πούτιν σε περιφερειακό επίπεδο έχει ο Ερντογάν, γράφει το Bloomberg.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλλε στην Ουκρανία για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους ήταν για να επιβεβαιώσει την περιφερειακή κυριαρχία της Ρωσίας.

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη είναι προφανές ότι σε περιφερειακό επίπεδο ο Βλαντιμίρ Πούτιν… κλώτσησε την καρδάρα με το γάλα. Αντί δηλαδή να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο και όχι μόνο στο Κίεβο.

Αυτό γράφει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους από πρώην σοβιετικά κράτη στην κεντρική Ασία και στον Καύκασο, οι οποίοι υπό καθεστώς ανωνυμίας ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος ώθησε τις κυβερνήσεις τους να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα. Γι’ αυτό και στρέφονται σε άλλες, αντίπαλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η αποτυχία του Κρεμλίνου

Νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι, μιλώντας επίσης ανώνυμα, δήλωσαν ότι η Μόσχα αντιδρά νευρικά, ακόμα και σκληρά, καθώς το Κρεμλίνο γίνεται ολοένα και λιγότερο σίγουρο για την ικανότητά του να ασκεί επιρροή στην παλιά αυλή του.

Η Ρωσία είναι για δεκαετίες «ένας παίκτης βέτο, ένας φύλακας στη βόρεια Ευρασία, όπου τίποτα δεν μπορεί να συμβεί αν δεν αρέσει στο Κρεμλίνο» δήλωσε η Εκατερίνα Σούλμαν, Ρωσίδα πολιτική επιστήμονας, με έδρα το Βερολίνο. «Τώρα αυτό φαίνεται να αλλάζει», με τη Ρωσία να είναι απίθανο να βγει ισχυρότερη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και «αυτό καθιστά το να υπαγορεύει κανείς τη θέλησή του στους γείτονες  του τουλάχιστον προβληματικό», πρόσθεσε η ίδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ