Φυσικό αέριο: Απούλητο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευμένου αερίου

Φυσικό αέριο: Απούλητο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του αποθηκευμένου αερίου

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 80% από την κορύφωσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις από τα αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια δισ. ευρώ

Το ευρωπαϊκό αέριο έχει «κολλήσει» στην αποθήκευση μετά την πτώση των τιμών από την κορύφωση του Αυγούστου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πέρυσι, καθώς οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, οι αγοραστές αποθήκευσαν φυσικό αέριο σε τιμές ρεκόρ και το διοχέτευσαν σε αποθήκες, προετοιμασμένοι για έναν ζοφερό χειμώνα.

«Κολλημένο» στις αποθήκες

Τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε μερικά από τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και μεγάλο μέρος της είναι ουσιαστικά κολλημένο. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις από τα αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρήστες ενέργειας και φορολογούμενους, καθώς μέρος των καυσίμων αγοράστηκε με κρατικά χρήματα και εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από χρεώσεις δικτύου που πληρώθηκαν από καταναλωτές φυσικού αερίου.

«Οι έμποροι αγόρασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πιστεύοντας ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες το χειμώνα, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Sindre Knutsson, αντιπρόεδρος της Rystad Energy AS. «Στο τέλος, ο καταναλωτής πληρώνει για όλα αυτά».

Κατά μία έννοια, η Ευρώπη είναι θύμα της δικής της επιτυχίας. Η περιοχή έσπευσε να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο ήπιος καιρός έχει επίσης συγκρατήσει τη ζήτηση θέρμανσης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση μιας ιστορικής ενεργειακής κρίσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ