Ρωσία: Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τους παλιούς σοβιετικούς συμμάχους

Ρωσία: Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τους παλιούς σοβιετικούς συμμάχους

Οι διαδηλώσεις στη Γεωργία απέδειξαν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστρεψε τις σχέσεις της Ρωσίας με την.. πίσω αυλή της.

Οι διαδηλώσεις στη Γεωργία κατά του νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες» μπορεί να μην κυριάρχησαν στη διεθνή ειδησεογραφία, ωστόσο όλοι είδαν τα πολλά πλακάτ που καταφέρονταν εναντίον της Ρωσίας, της απολυταρχικής στάσης της και των επεκτατικών επιδιώξεων της.

Μπορεί το επίμαχο νομοσχέδιο να ήταν μια τοπική πρωτοβουλία,με στόχο να επιτρέψει στο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο να πνίξει την κοινωνία των πολιτών και να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, όπως γράφει ο Guardian, ωστόσο οι στενές σχέσεις του με τη Μόσχα και οι ομοιότητες με τον αντίστοιχο ρωσικό νόμο ήταν αρκετά για να χτυπήσει ο φόβος των Γεωργιανών κόκκινο.

«Όλοι ξέρουν ότι η Ρωσία δεν είναι δημοφιλής εδώ», αναφέρει ο Κόρνελι Κακάτσια, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και διευθυντής του ινστιτούτου Georgian Institute of Politics.

«Δείτε τι συνέβη στη Ρωσία»

«Και οι διαδηλωτές θέλουν να δείξουν στους Γεωργιανούς, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του νόμου», προσθέτει ο ίδιος. «Δείτε τι συνέβη στη Ρωσία», τους λένε. 

Εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου, αυτού που ψηφίστηκε στη Ρωσία το 2012 για να περιορίσει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πολλά και πολλές εξ αυτών οδηγήθηκαν σε οριστικό κλείσιμο.

«Είναι δύσκολο, γιατί τα τρωτά σημεία είναι μεγάλα και βρίσκονται παντού. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την περιοχή και πρέπει να ζούμε για πάντα δίπλα στη Ρωσία.

Πρέπει λοιπόν να βρούμε κάποιο modus vivendi. Δεν είναι εύκολο, αλλά ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να οικοδομήσουμε κάποια κυριαρχία και να αποσυνδεθούμε εν μέρει από τη Ρωσία».

Κι ενώ το ενδιαφέρον της Ρωσίας για κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως η Αρμενία, έχει ατονίσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, για κάποιες άλλες έχει ενταθεί, γράφει ο Guardian, υπενθυμίζοντας τους πρόσφατα φόβους που εξέφρασε η Μολδαβία ότι θα αποτελέσει το επόμενο μέτωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι φόβοι της Γεωργίας

Αλήθεια ή ψέματα, οι σκηνές στην Τιφλίδα θύμισαν πολύ εκείνες της Εξέγερσης του Μαϊντάν του 2014, όταν το Κίεβο γέμισε με Ουκρανούς οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας, επιδιώκοντας στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, έγραψε το Bloomberg.

Η εύθραυστη δημοκρατία της Γεωργίας,  ένας από τους λίγους σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην περιοχή μέχρι πρόσφατα, αντιμετωπίζει τώρα μια παρόμοια επικίνδυνη στιγμή. Η πορεία της Γεωργίας προς τη Δύση, όπως και της Ουκρανίας, είναι μια πορεία την οποία ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να αποτρέψει, εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο.

«Για κάποιους από τους παλιούς σοβιετικούς συμμάχους η Ρωσία παραμένει σχετικά σταθερή – για τους περισσότερους όμως είναι πλέον μια απρόβλεπτη χώρα που δεν έχει καμιά σχέση με το πρότυπο του παρελθόντος», συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η διαφορά των γενιών από το χθες στο σήμερα μετράει εναντίον του Πούτιν, που αν συνυπολογιστεί η τελευταία του περιοδεία στα κράτη της κεντρικής Ασίας, γίνεται φανερό ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να «γυρίσουν» εκεί που ανήκουν, στην πίσω αυλή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ