Τα 20α γενέθλια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ – Έκθεση αποκαλύπτει το έγκλημα σε αριθμούς

Τα 20α γενέθλια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ – Έκθεση αποκαλύπτει το έγκλημα σε αριθμούς

Οι «αισιόδοξες υποθέσεις» της αμερικανικής ηγεσίας «έρχονται αντιμέτωπες με το ρεκόρ θανάτου, το υψηλό και συνεχιζόμενο κόστος, και την καταστροφή της περιοχής».

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Αμερικανικός Στρατός εισέβαλε στο Ιράκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να διαβεβαιώνει τότε πως ο πόλεμος θα είχε ελάχιστα θύματα και θα οδηγούσε σε γρήγορη νίκη και ανοικοδόμηση, ενώ θα μετέτρεπε το Ιράκ σε μια δημοκρατική χώρα, αφήνοντάς της καλύτερες υποδομές.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 19ης Μαρτίου –που ξεκίνησε η εισβολή- το Πανεπιστήμιο Μπράουν, ένα από τα παλαιότερα και διακεκριμένα στις ΗΠΑ, έκανε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πολέμου που διαψεύδουν τον πρώην πρόεδρο. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου και τα ευρήματα της είναι θλιβερά.

Όπως αναφέρει η συντάκτρια της έκθεσης, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και διευθύντρια του Προγράμματος «Κόστη Πολέμου» Neta Crawford, «οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν έναν πόλεμο με τον εν τέλει αποδεδειγμένο ψευδή ισχυρισμό ότι υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής που παράγονταν και αποθηκεύονταν από την ιρακινή κυβέρνηση».

Η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός καταλήγει πως οι «αισιόδοξες υποθέσεις» της αμερικανικής ηγεσίας «έρχονται αντιμέτωπες με το ρεκόρ θανάτου, το υψηλό και συνεχιζόμενο κόστος, και την καταστροφή της περιοχής».

Έως 580.000 οι νεκροί

Ένας πλήρης απολογισμός του κόστους των τελευταίων 20 ετών του πολέμου στο Ιράκ περιλαμβάνει ανθρώπινους θανάτους και δυστυχία. Χιλιάδες μαχητές – από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία του Ιράκ μέχρι τους στρατιώτες των ΗΠΑ και των συμμάχων – έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί. Συνολικά, οι άμεσοι θάνατοι αμάχων και μαχητών στις δύο εμπόλεμες ζώνες, στο Ιράκ (από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003) και στη Συρία (από την έναρξη της Επιχείρησης Inherent Resolve το 2014) ανέρχονται συνολικά σε περίπου 550.000-580.000 άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ