Συγκλονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι 16 ετών και έχει αuτισμό. Δε θα την αφήσω μέχρι να φύγω από τη ζωή»

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου είναι 16 ετών και έχει αuτισμό. Δε θα την αφήσω μέχρι να φύγω από τη ζωή»

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί ο πρώην μπασκετμπολίστας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας για τον αυτισμό που έχει ο ίδιος αλλά και η κόρη του.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου άφησε αναμφίβολα ανεξίτηλο το στίγμα του στα παρκέ των γηπέδων του μπάσκετ παίζοντας σε κορυφαίους συλλόγους αλλά και τιμώντας την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει: «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού. Δώστε μου ένα δευτερόλεπτο. Μισό λεπτό να πάρω μία ανάσα… Συγγνώμη που κοιτάω κάτω… ρωτήσαμε την Άρια και κρίναμε για το καλό της και το καλό όλων είναι καλύτερα να το μοιραστούμε και είπε η Άρια “ναι, μπαμπά θέλω να το πεις”».

Διαβάστε επίσης: Euroleague: Ντόπιοι-ξένοι σημειώσατε διπλό (pic)

«Η κόρη μου ήταν 3,5 ετών όταν μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού»

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 μίλησε για το πότε και πώς έγινε η διάγνωση του αυτισμού αλλά και για το υπέροχο μήνυμα που της στέλνει, συγκίνησε ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, όπως τόνισε, πως πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον αυτισμό ως πρόβλημα υγείας ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, όταν ήταν 3,5 μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν.

Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο… Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία… Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιος προσδόκιμο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα.

Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία “κατά του αυτισμού”, δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, κατά του εαυτού μας. Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα… Οι αυτιστικοί εστιάζουν σε κάτι…

Με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Παπανικολάου δήλωσε ότι είπε στην κόρη του για τον αυτισμό όταν ήταν 15 ετών.

«Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό… Εμείς μάθαμε για την κόρη μας ότι βρίσκεται στο φάσμα όταν ήταν 3,5 και της το είπαμε στα 15, έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει… Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια…».

Πότε έμαθε ότι ανήκει και ο ίδιος στο φάσμα του αυτισμού

«Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε “μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός, δε θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Asperger”, έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση».

Η υποστήριξη στα παιδιά με αυτισμό

«Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην τα καλούν καν στα γενέθλιά τους… Υπάρχουν παιδιά που νομίζουν ότι είναι άχρηστα γιατί παίρνουν το επίδομα αναπηρίας… Πολλες φορές οι άντρες γονείς το εγκαταλείπουν το θέμα και το κουβαλούν οι γυναίκες… Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς… Έχω ακούσει και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας…», ανέφερε.

Πηγή: diaforetiko.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ