Ύπνος: Θα εκπλαγείτε από τη διάρκεια που πρέπει να έχει – Όσα ανακάλυψαν επιστήμονες

Ύπνος: Θα εκπλαγείτε από τη διάρκεια που πρέπει να έχει – Όσα ανακάλυψαν επιστήμονες

Τελικά αξίζει να κοιμόμαστε έστω και λίγα λεπτά μες στην ημέρα μας;

Τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα για όσους από εσάς απολαμβάνετε να κοιμάστε για ώρες τα μεσημέρια. Νέα μελέτη αποκάλυψε τη σωστή διάρκεια που πρέπει να έχει ένας αποτελεσματικός υπνάκος, το γνωστό power nap και είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που μπορείτε να φανταστείτε.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανακάλυψαν πως ο μεσημεριανός ύπνος, που φαίνεται τόσο «αθώος» αλλά και ιδιαίτερα απαραίτητος για ορισμένους προκειμένου να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί στο υπόλοιπο της ημέρας, επηρεάζει τόσο τη διάθεσή μας όσο και τη διανοητική μας απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Θανάσης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Μήτογλου και… Παπαπέτρου: Η «ελληνοποίηση» του Παναθηναϊκού

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 32 νεαροί ενήλικες, κάποιοι από τους οποίους «πήραν» έναν 10λεπτο υπνάκο, άλλοι κοιμήθηκαν για 30 λεπτά και οι υπόλοιποι για 60.

Το θετικό είναι πως διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις χρονικές διάρκειες ήταν σίγουρα καλύτερες από το να επιλέξει κάποιος να μην κοιμηθεί καθόλου μες στην ημέρα και σίγουρα είχε θετική επίδραση στη συγκέντρωση των ατόμων.

Ωστόσο νικητής βγήκε ο υπνάκος των 30 λεπτών καθώς σημείωσε την «καλύτερη αντιστάθμιση μεταξύ πρακτικότητας και οφέλους».

Παράλληλα, η έρευνα επισημαίνει πως στην κατανομή της συνολικής διάρκειας του ύπνου πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον χρόνο που μας χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε.

Οπότε υπολογίζουμε σίγουρα πως χρειαζόμαστε ένα 40λεπτο.

Η καθηγήτρια Ruth Leong του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ανέφερε: «Η διάθεση, η υποκειμενική υπνηλία, οι γνωστικές επιδόσεις μετρήθηκαν σε διαστήματα 5, 30, 60 και 240 λεπτών μετά το ξύπνημα, προκειμένου να συγκριθούν πόσο σταθερά ήταν τα αντίστοιχα οφέλη του ύπνου».

Τόνισε επίσης πως οποιαδήποτε από τις παραπάνω διάρκειες ύπνου είναι σαφώς περισσότερο ωφέλιμες από το να επιλέξουμε να μην κοιμηθούμε καθόλου.

Η έρευνα απέδειξε πως η θετική διάθεση και η διαύγεια κρατάνε έως και 4 ώρες μετά τον ύπνο, οπότε ακόμη και ένας δεκάλεπτος ύπνος μες στην ημέρα σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ