Τουρκία: Απέσυρε από τα κατεχόμενα τα γερμανικής κατασκευής Leopard

Τουρκία: Απέσυρε από τα κατεχόμενα τα γερμανικής κατασκευής Leopard

Απέσυρε η Τουρκία τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard από τα κατεχόμενα, όπου τα είχε μεταφέρει το 2018, προβαίνοντας τότε σε μια δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής.

Η Τουρκία απέσυρε από τα κατεχόμενα τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4 (φωτογραφία αρχείου, επάνω).

Δραστική αναβάθμιση

Τα άρματα, 42 στον αριθμό, στάθμευαν σε στρατόπεδο της επιλαρχίας, με έδρα στο σύνταγμα τεθωρακισμένων του κατοχικού στρατού στην Κυθρέα.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, ενισχύοντας ποιοτικά αλλά και ποσοτικά τον κατοχικό στρατό με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής.

Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Εβρο όπου ήταν ενταγμένα στην 1η τουρκική Στρατιά.

Τα Leopard-2A4, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αποσυρθεί όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Σίγμα, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του, και για την ακρίβεια είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Απαγόρευση από ΗΠΑ και Γερμανία

Τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύουν τη μεταφορά στην Κύπρο οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν, σημείωνε τον Ιούλιο του 2019 tovima.gr, με αφορμή τη μεταφορά των γερμανικών αρμάτων.

Μια απόφαση την οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι Τούρκοι που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, πυραύλους, πυροβόλα και είδη ατομικού οπλισμού) αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής και εντέλει τα γερμανικά Leopard.

Η μεταφορά τους από τις δυνάμεις κατοχής δεν ήταν ζήτημα που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλους της Ενωσης.

Δεν σκοπεύει να ζητήσει την απόσυρση

Ωστόσο, στις 14 Ιανουαρίου του 2021, σε άρθρο της η Deutche Welle ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του τότε γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ότι «η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία ν’ αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Αγκυρα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ