Σαββατιάτικες οι κάλπες… εξωτερικού – Στις 20 Μαΐου για πρώτη φορά η ψήφος Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους

Σαββατιάτικες οι κάλπες… εξωτερικού – Στις 20 Μαΐου για πρώτη φορά η ψήφος Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους

Πόσοι εγγράφηκαν στο σύστημα και από ποιες χώρες – «Διαρκής η διαδικασία» λένε από τη ΝΔ, κοιτάζοντας και προς την πιθανή δεύτερη αναμέτρηση τον Ιούλιο

Στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος (4648/2019) για το δικαίωμα ψήφου, υπό προϋποθέσεις, των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, που αποτέλεσε μια πολιτική και κυρίως οργανωτική δοκιμασία. Οι κάλπες… εξωτερικού δεν θα στηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, όπως στην Ελλάδα, αλλά μία ημέρα νωρίτερα, όπως όλα δείχνουν, το Σάββατο 20 Μαΐου.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια συζήτηση για το αν αυτή η ημερομηνία πρέπει να αφορά τα εκλογικά κέντρα εντός και εκτός Ευρώπης, ή μήπως για ΗΠΑ και Αυστραλία για παράδειγμα απαιτείται περισσότερος χρόνος με την αναμέτρηση στις 17 ή 18 Μαΐου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως επικρατέστερο σενάριο να κλειδώσει η 20η Μαΐου για όλο το εξωτερικό. Αυτό αναμένεται, κατά τις πληροφορίες, να ανακοινωθεί στις επόμενες εβδομάδες.

400.000 mail και… call center

Από τη ΝΔ εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες μια εντατική καμπάνια κινητοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να εγγραφούν στο ειδικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών. Γαλάζιο στέλεχος λέει ότι μέσα σε ένα πενθήμερο έφυγαν 400.000 mail σε μέλη της ΝΔ εντός και εκτός Ελλάδας, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώνουν… όποιον ξέρουν εκτός συνόρων.

Ταυτόχρονα προβλέφθηκε ακόμα και… call center αλλά και επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εγγράφονται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις – «επιτόπου» και με την καθοδήγηση κομματικών στελεχών. Την εποπτεία αυτής της γαλάζιας κινητοποίησης, η οποία δεν σταματά, έχουν μεταξύ άλλων ο γραμματέας της παράταξης Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

«Δεν μιλάμε για αποτυχία…»

Όπως δημοσιεύουν σήμερα τα «ΝΕΑ», ο αριθμός των αιτήσεων απέχει πολύ από τον αρχικό στόχο – όπως τον έθεταν ακόμα και οι μετριοπαθείς της κυβέρνησης – για προσέλκυση 150.000 ψηφοφόρων, ωστόσο στη ΝΔ θεωρούν ότι το μέτρο «δεν χρεώνεται ως αποτυχία» αλλά ότι εμπεδώνεται «θετική αφετηρία». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι χθες νωρίς το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 29.505 αιτήσεις, με εγκεκριμένες τις 20.179 και σε φάση επεξεργασίας άλλες 4.555, ενώ απορρίφθηκαν 4.771.

Τον χορό σέρνει η Ευρώπη: υπήρχαν από έξι πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερες από 5.800 αιτήσεις και από 30 πόλεις της Γερμανίας πάνω από 4.000 αιτήσεις. Ζωηρό ενδιαφέρον καταγραφόταν επίσης από Ολλανδία (τουλάχιστον 2.360 αιτήσεις), Κύπρο (1.900), Βέλγιο (1.870), Ελβετία (1.650), Γαλλία (1.300) κ.λπ. Λιγότερες από 2.000 ήταν οι αιτήσεις από τις ΗΠΑ και μόλις 200 από την Αυστραλία.

Πάνω από 30.000

Πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι τα νεότερα, σημερινά στοιχεία δείχνουν περισσότερες από 30.300 αιτήσεις, με εγκεκριμένες τις 21.500. Με δεδομένο ότι δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση 12 μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών (αναμένεται στις 22 Απριλίου), μένει να φανεί που θα καταλήξει αυτός ο αριθμός.

Το βλέμμα όμως πέφτει και στη διαφαινόμενη δεύτερη αναμέτρηση, τον Ιούλιο, εξ ου και όσοι υποβάλλουν εφεξής τις αιτήσεις του, εφόσον εγκρίνονται, διασφαλίζουν το δικαίωμα να ψηφίσουν από το εξωτερικό στις μεθεπόμενες εκλογές.

Και στο Κάουνας

Κυβερνητικές και κομματικές πηγές λένε ότι έγινε κινητοποίηση και για εκλογικά τμήματα στη Λιθουανία, και στο Βίλνιους και στο Κάουνας, όπου θα γίνει Final Four της Euroleague. Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σχετικές αιτήσεις: 27 για το Βίλνιους και 12 για το Κάουνας. Μένει συνεπώς να φανεί εάν θα συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός 40 ψηφοφόρων για τη συγκρότηση των εκλογικών τμημάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ