Πώς ο εφτάψυχος Ερντογάν ξεπέρασε τον Κιλιτσντάρογλου – Τα «παζάρια» Ογάν ενόψει β’ γύρου των εκλογών

Πώς ο εφτάψυχος Ερντογάν ξεπέρασε τον Κιλιτσντάρογλου – Τα «παζάρια» Ογάν ενόψει β’ γύρου των εκλογών

Ο Ερντογάν απέδειξε ότι έχει ακόμη μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών.

Σε εκλογικό θρίλερ μετατρέπονται οι εκλογές στην Τουρκία. Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να νίκησε με 49,5% έναντι 44,89% τον Κιλιτσντάρογλου, όμως όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στον οποίο ξεχωριστό ρόλο θα έχει ο Σινάν Ογάν, αφού ο Ιντζέ αποχώρησε από την κούρσα για την διεκδίκηση της προεδρίας.

Παρά το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε και την διενέργεια του δεύτερου γύρου των εκλογών, πράγμα που ο Ερντογάν επιθυμούσε, η αναμέτρηση ήταν η πιο οριακή για τον Τούρκο πρόεδρο, συγκριτικά με τις δύο δεκαετίες που κρατά στα χέρια του το τιμόνι της Τουρκίας. Ο ιδιαίτερα αυξημένος πληθωρισμός, η απότομη αύξηση του κόστους ζωής και οι σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση του για την ανεπαρκή διαχειριση της κρίσης από το διπλό φονικό πλήγμα του «Εγκέλαδου» στις αρχές Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία, έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι αυτό θα του στοίχιζε την προεδρία.

Διαβάστε επίσης:«Σε διαπραγματεύσεις με τον Κορδόν ο Ολυμπιακός»

Ξεκίνησε τα παζάρια ο Σινάν Ογάν

Ο Σινάν Ογάν κατάφερε να αποσπάσει το 5,17% των ψήφων στις τουρκικές εκλογές και για τον λόγο αυτό αναδείχθηκε ως ο ρυθμιστής των εκλογών. Με τον Μουχαρέμ Ιντζέ να αποχωρεί από την κούρσα της προεδρίας, ο εθνικιστής υποψήφιος πρόεδρος με τις ψήφους που έχει μπορεί να είναι εκείνος που θα καθορίσει τον ρού των εξελίξεων και κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη, ο Ογάν είχε προαναγγείλει μέσω του καναλιού της δημοσιογράφου Μπαχάρ Φεϊζάν στο YouTube, ότι θα έχει αξιώσεις από τους δύο μονομάχους προκειμένου να εκδηλώσει την στήριξη του υπέρ, είτε του Ερντογάν, είτε του Κιλιτσντάρογλου

«Θα έχουμε αξιώσεις, όπως υπουργεία», προανήγγειλε μέσω του καναλιού της δημοσιογράφου Μπαχάρ Φεϊζάν στο YouTube για την επόμενη ημέρα του α’ γύρου των εκλογών της 14ης Μαΐου, «ποντάροντας» σε έναν δεύτερο γύρο για την ανάδειξη προέδρου και σε σκληρά «παζάρια». Ως προς τον ποιον θα υποστηρίξει, αν και πριν τις εκλογές έλεγε πως δεν θα πει ποτέ στον κόσμο ποιον θα στηρίξει σε περίπτωση ήτττας του, τώρα μιλώντας στο Der Spiegel ανέφερε πως: «Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα».

Τέλος, βασικό ερώτημα παραμένει πόσοι από το 5,17% των ψηφοφόρων που τον προτίμησαν στον α’ γύρο θα ακολουθήσουν την όποια απόφασή του ή ακόμη ποια θα είναι η συμμετοχή τους στις κάλπες του β’ γύρου, στα τέλη του μήνα.

Με μεγάλο αβαντάζ πάει ο Ερντογάν στον β’ γύρο

Παρά το γεγονός πως είναι πρώτος, ο Ερντογάν θα κληθεί για πρώτη φορά να διεκδικήσει την επανεκλογή του σε δεύτερο γύρο και οι πολιτικοί αναλυτές παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι την επόμενη κάλπη.

«Έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» προσθέτει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί. Σύμφωνα με όσα γράφονται και αναφέρονται σε διεθνή μέσα, ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται πλέον φαβορί για τη νίκη με βάση τα χθεσινα αποτελέσματα

Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, οι Financial Times γράφουν ότι αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. «Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ» σχολιάζει το BBC. 

Πώς ο Ερντογάν σάρωσε τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να μετατρέψει την ψήφο της δυσαρέσκειας των σεισμόπληκτων, σε ψήφο εμπιστοσύνης. Τις τελευταίες μέρες ο Ερντογάν μέσα από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις προσπάθησε να ακολουθήσει μία αλάνθαστη συνταγή.

Στην ουσία, η συνταγή αυτή, είναι ο ιδιότυπος ισλαμισμός, ο έντονος εθνικισμός της και τα μεγάλα «δώρα» του Τούρκου προέδρου, από τις γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέχρι τη μαζική προσφορά τουρκικών υπηκοοτήτων σε Αφγανούς, Σύρους και όλες τις άλλες μειονότητες που ζουν εκεί, παραλίγο να βγάλουν εκτός κούρσας τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο.

Έλλειψη διαφάνειας από το Εκλογικό Συμβούλιο

Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής (14/05) και η μεροληπτική κάλυψη κρατικών μέσων ενημέρωσης εγείρει ανησυχία, τόνισαν σήμερα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι διαπιστώσεις αυτές δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα σε μια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα η κοινή αποστολή παρατηρητών που συγκροτήθηκε από την υπηρεσία για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΑΣΕ (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΟΑΣΕ PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

«Με λύπη μου σημειώνω ότι το έργο της εκλογικής αρχής στερείτο διαφάνειας, καθώς και την πολύ μεγάλη μεροληψία των κρατικών μέσων ενημέρωσης και τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ο Γιαν Πέτερσεν, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών για εκλογές, του ODIHR. 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ