Εκλογές 2023: Της φορολογίας… το κάγκελο

Εκλογές 2023: Της φορολογίας… το κάγκελο

Σκληρός καβγάς για τις φορο-προτάσεις των κομμάτων.

Οι κυβερνήσεις πάνε και έρχονται, το μόνο σταθερό είναι οι φόροι και αποτελούν τον κύριο παράγοντα στην προεκλογική εξίσωση. Τα κόμματα έχουν εισέλθει με φόρα σε μία προεκλογική μάχη επί του “συγκεκριμένου” και σε αυτές τις εκλογές έχει ξεσπάσει ένας άνευ προηγουμένου καυγάς επί των συντελεστών σε φορολογικές παρεμβάσεις.

Όποιος από τους εκπροσώπους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι σαφής, ως προς τις οικονομικές προτάσεις, μπορεί να παίξει το κόμμα τους κορώνα – γράμματα. Ασάφειες και μπερδέματα στοιχίζουν μονάδες για τα κόμματα, ενόψει της 25ς Ιουνίου, και μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για την ώρα της κάλπης.

Οι τοποθετήσεις στελεχών έχουν φέρει στην επιφάνεια πτυχές των προγραμμάτων, όπου σε κάποιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες, ενώ σε άλλες δεν έχουν διευκρινιστεί επαρκώς, είτε δεν περιγράφονται σωστά με αποτέλεσμα να παραποιούνται.

Η σύγκριση και τα μερίσματα

Το in μίλησε με τα οικονομικά στρατηγεία των κομμάτων και παρουσιάζει τις βασικές προτάσεις στο μέτωπο της φορολογίας. Κοινή συνισταμένη των προγραμμάτων είναι αύξηση αφορολόγητου ορίου και μία κεντρική γραμμή στη μείωση των φόρων της εργασίας και των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, στη ΝΔ δεν αναφέρουν καθόλου μειώσεις στους έμμεσους φόρους, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μείωση στο ΦΠΑ.

Ο μεγάλος καβγάς ξέσπασε με τις αναφορές στη φορολογία μερισμάτων , τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνει αύξηση διότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και φυγή των επιχειρήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στο πρόγραμμα την άνοδο του συντελεστή, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει κλιμακωτή αύξηση. 

Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή φόρου επί των μερισμάτων, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλό 5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 24%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ