ΟΗΕ: Eυχαρίστησε το Μαρόκο για τις προσπάθειές του για τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης

ΟΗΕ: Eυχαρίστησε το Μαρόκο για τις προσπάθειές του για τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης

Η τελική συμφωνία σχετικά με τους εκλογικούς νόμους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες παρουσία των προέδρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κρατικού Συμβουλίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο Βασίλειο του Μαρόκου για τη φιλοξενία της Λιβυκής Μικτής Επιτροπής 6+6, καθώς και για την προσπάθειά του να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των λιβυκών κομμάτων σχετικά μ τους εκλογικούς νόμους.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση στο Μαρόκο της Μικτής Επιτροπής 6+6, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των αντιμαχόμενων μερών στη Λιβύη, ότι «λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των εργασιών της συνεδρίασης και εκτιμά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Μικτή Επιτροπή για την κατάρτιση σχεδίων εκλογικών νόμων για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές».

Η αποστολή του ΟΗΕ ευχαριστεί τη μαροκινή κυβέρνηση για τη διοργάνωση της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ 22 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2023 στην Μπουζνίκα (νότια της πρωτεύουσας του Μαρόκου, Ραμπάτ).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς, ευχαρίστησε από πλευράς του το Μαρόκο «για τη διευκόλυνση που παρείχε στο έργο των μελών της επιφορτισμένης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Συμβούλιο Επικρατείας της Λιβύης με την προετοιμασία των εκλογικών νόμων Μεικτής Επιτροπής 6+6».

Μετά το πέρας των συνομιλιών στο Μαρόκο, οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων μερών, ήτοι το Κοινοβούλιο με έδρα στην ανατολική Λιβύη και το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο (HCE) που ενεργεί ως Γερουσία με έδρα στη δυτική Λιβύη, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για νομικές διατάξεις που διέπουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, προτού αναβληθούν επ’ αόριστον.

Η τελική συμφωνία σχετικά με τους εκλογικούς νόμους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες παρουσία των προέδρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κρατικού Συμβουλίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Ζαλάλ Σουεχντί, κατά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής 6+6, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου, Ομάρ Μπουλίφα, υπογράμμισε από πλευράς του ότι «δεν απομένει παρά η κύρωση (των κειμένων των νόμων) από τη Βουλή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση στην Μπουζνίκα αποτελεί συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων που φιλοξένησε το Μαρόκο, φέρνοντας σε επαφή τα λιβυκά μέρη με στόχο την εμβάθυνση του διαλόγου σχετικά με τους τρόπους και τα μέσα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίλυση της κρίσης στη χώρα, παρέχοντάς τους τον κατάλληλο χώρο για διάλογο και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις.

Αυτές οι συναντήσεις οδήγησαν σε σημαντικές και ευνοϊκές για τη διαδικασία διευθέτησης συμφωνίες, με σημαντικότερη τη συμφωνία του Σκιράτ (2015) και τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, και του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Ελ Μάσρι, η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022 σχετικά με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της Μπουζνίκα ως προς τις θέσεις κυριαρχίας και την ενοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Το Βασίλειο του Μαρόκου συνεχίζει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση οριστικής λύσης στη λιβυκή κρίση, η οποία θα εγγυάται την ενότητα, τη σταθερότητα και την πρόοδο της Λιβύης, υποστηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία με στόχο τη διοργάνωση εκλογών σε ένα συνολικό και ρεαλιστικό πλαίσιο, χωρίς αποκλεισμούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ