«Κλειδώνει» ισχυρή αυτοδυναμία η ΝΔ

«Κλειδώνει» ισχυρή αυτοδυναμία η ΝΔ

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» λύνει την εξίσωση της νέας κάλπης

Σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό που πιθανότατα δεν θα αντιστοιχίζεται με καμία φάση της μεταπολιτευτικής περιόδου δείχνουν να οδηγούν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, ακολουθώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων, όπως καταγράφηκαν στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, όχι μόνον φαίνεται να παγιώνονται, αλλά – σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – το ανοδικό κύμα για τη ΝΔ δεν ανακόπτεται, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά ένα ποσοστό άνω του 40% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια ισχυρή αυτοδυναμία (άνω των 160 εδρών).

Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, η νέα πανελλαδική έρευνα δείχνει την οροφή της ΝΔ σε ποσοστό ακόμη και άνω του 43%, αναδεικνύοντας ουσιαστικά ένα νέο ρεύμα ψηφοφόρων που φαίνεται να κινούνται προς το πρώτο κόμμα. Στον αντίποδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινούνται πλέον γύρω από τον πήχη που διαμόρφωσαν για τα δύο κόμματα οι κάλπες της 21ης Μαΐου (20% και 11,5%, αντίστοιχα), χωρίς να προκύπτει μαζικότερη μετακίνηση ψηφοφόρων που θα μπορούσε να μεταβάλει και τη θέση τους στον νέο πολιτικό χάρτη.

Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι και για τα δύο κόμματα σημαντικές διαρροές εξακολουθούν να καταγράφονται προς τη ΝΔ, οι οποίες αποδίδονται εν πολλοίς όχι τόσο στο διακύβευμα της νέας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά στον «αέρα νίκης» του πρώτου κόμματος και στη χαώδη διαφορά του από το δεύτερο, καθώς και στην απογοήτευση των ηττημένων από το εκλογικό αποτέλεσμα που προηγήθηκε.

Η υπεροχή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους επιμέρους πολιτικούς δείκτες συμπυκνώνεται και στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου, όπου η ΝΔ καταγράφεται στο 41,3% ανεβάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% και ανιχνεύεται στο 19,6%. Σταθερά στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ, ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό του ΚΚΕ με 6,5%, σε ανοδική πορεία η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%, ενώ μάχη αναμένεται να δοθεί στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, όπου η Νίκη με 3,4% προπορεύεται της Ελληνικής Λύσης που με 3% βρίσκεται στο όριο της κοινοβουλευτικής εισόδου.

Αντιπολιτευτική «Βαβέλ»

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται περισσότερο στη μάχη που γίνεται ανάμεσα στα κόμματα που κινούνται κοντά στο όριο του 3% για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η πεντακομματική Βουλή της 21ης Μαΐου φαίνεται ότι θα γίνει επτακομματική, καθώς το κρίσιμο όριο ξεπερνούν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και η Νίκη. Αντιθέτως, αποδυναμωμένο εξακολουθεί να καταγράφεται το ΜέΡΑ25, το οποίο πλαγιοκοπείται και από την Πλεύση Ελευθερίας. Ουσιαστικά, για την επόμενη Βουλή διαμορφώνεται η εικόνα ενός κυρίαρχου κόμματος και μιας αντιπολιτευτικής «Βαβέλ», προϊδεάζοντας και για ραγδαίες εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό στερέωμα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ