Επεισόδια στη Γαλλία: Κάλεσμα για διαδηλώσεις απευθύνει η μητέρα του 17χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά – Κατευναστικές δηλώσεις Μακρόν

Επεισόδια στη Γαλλία: Κάλεσμα για διαδηλώσεις απευθύνει η μητέρα του 17χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά – Κατευναστικές δηλώσεις Μακρόν

Σε κατευναστικές δηλώσεις έχει προχωρήσει τόσο ο Μακρόν όσο και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν χθες το βράδυ στα προάστια του Παρισιού μετά τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικούς

Συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του 17χρονου Nahel μέσα στο αυτοκίνητό του από πυρά αστυνομικών την Τρίτη στο προάστιο της Ναντέρ. Ενώ αρχικά υπήρξε η αναφορά ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ γιατί κινδύνευσε η ζωή τους, βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς καθώς φαίνεται πως ο αστυνομικός πυροβολεί εν ψυχρώ και από πίσω τον νεαρό οδηγό που δεν σταμάτησε στον έλεγχο χωρίς ο ένστολος να βρίσκεται σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Τη νύχτα στην Ναντέρ, αλλά και σε άλλες περιοχές των προαστίων του Παρισιού, γινόταν οδομαχίες με νεαρούς διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα κάδους αποκριμάτων ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που όπως αναφέρουν είχαν και τραυματίες στις τάξεις τους, ενώ έγιναν και πάνω από 30 συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης: Το 5ο στοιχείο: Και τώρα Σλούκας (ή μήπως… Ντόρσει;)

Η οργή των διαδηλωτών για την αστυνομική βία, που βρίσκεται σε έξαρση καθώς μόλις το 2022 13 άτομα έχουν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά σε διαδικασία ελέγχου, θυμίζει σε πολλούς εικόνες από την μεγάλη εξέγερση των προαστίων του Παρισιού το 2005 που συγκλόνισε τη Γαλλία.

Κατευνασμός από Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Τετάρτη και μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο όπως και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπόρν, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλώσεων που θα μπορούσαν να ανάψουν το φυτίλι της εξέγερσης στα προάστια «άδειασαν» ουσιαστικά τους αστυνομικούς προκαλώντας την οργή των συνδικάτων των ενστόλων, ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωσαν την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ στις «εύφλεκτες» περιοχές.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ασυγχώρητο» τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία την Τρίτη, λέγοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί» τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Η Ελίζαμπεθ Μπορν χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις εικόνες που μεταδόθηκαν «οι οποίες δείχνουν μια επέμβαση που σαφώς δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών μας», ενώ υπογράμμισε ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη, που είναι και ο μοναδικός τρόπος να «ανακουφιστεί έστω και λίγο ο πόνος της οικογένειας».

Πυρά από αστυνομικούς: Αδιανόητη η στάση του Μακρόν
Η Alliance, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα των αστυνομικών, δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ανεξήγητο, ασυγχώρητο» τον θάνατο ενός 17χρονου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Ναντέρ.

«Είναι αδιανόητο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ορισμένοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλοι, να περιφρονεί τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καταδικάζοντας τους συναδέλφους μας πριν καν τα δικαστήρια εκδώσουν την ετυμηγορία τους», έγραψε η Alliance σε δελτίο Τύπου.

Οι πυροβολισμοί στη Ναντέρ σύμφωνα με γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, μπορούν να αποτελέσουν μια από εκείνες τις συμβολικές στιγμές που καθορίζουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και των δυσαρεστημένων πληθυσμών στα προάστια.

Οι εικόνες της εξέγερσης του 2005 που οι αποκλεισμένοι των προαστίων της Γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν πρωταγωνιστές στους δρόμους όλης της χώρας «ζορίζοντας» την τότε κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν ξεχαστεί.

Και τότε η αφορμή για το ξέσπασμα της νεολαίας, παιδιών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ήταν μεν Γάλλοι πολίτες αλλά ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τα δικαιώματα και τα κεκτημένα της κοινωνίας, ήταν και πάλι ο θάνατος δύο εφήβων από αστυνομικά πυρά.

Η πιθανή επανάληψη αυτών των εικόνων βρίσκεται στο μυαλό όλων στην Γαλλία και όπως φαίνεται και της κυβέρνησης που επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι.

Μήνυμα της μητέρας του 17χρονου
Από τη μεριά της η μητέρα του αδικοχαμένου 17χρονου αγοριού απηύθυνε κάλεσμα σήμερα στον κόσμο να συμμετέχει σε μια μεγάλη διαδήλωση για τον γιο της. «Ελάτε όλοι, σας ικετεύω», είπε. «Θα είμαστε όλοι εκεί».

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει δύο ξεχωριστές έρευνες μετά τον θάνατο του εφήβου – μία για πιθανή δολοφονία από τον αστυνομικό και μία εναντίον του 17χρονου για υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Λοράν Νουνιέζ δήλωσε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ότι οι ενέργειες του αστυνομικού «εγείρουν ερωτήματα», αν και άφησε να εννοηθεί ότι ο αστυνομικός μπορεί να αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, Yassine Bouzrou, επέμεινε ότι δεν υφίσταται τέτοια κατηγορία καθώς το βίνεο «δείχνει ξεκάθαρα έναν αστυνομικό να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν νεαρό άνδρα».

Πρόσθεσε ότι η οικογένεια έχει καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας για «ψέματα» – αφού αρχικά ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο είχε προσπαθήσει να πατήσει τους αστυνομικούς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ