Καύσωνας: Απαγόρευση κυκλοφορίας, προληπτικά μέτρα και συστάσεις στους πολίτες

Καύσωνας: Απαγόρευση κυκλοφορίας, προληπτικά μέτρα και συστάσεις στους πολίτες

Πολιτική Προστασία και αρμόδιοι φορείς παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Σε κλοιό καύσωνα παραμένει η χώρα και το Σάββατο με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση και γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιών.

Η κρατική μηχανή με την Πολιτική Προστασία και όλους τους αρμόδιους φορείς παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων ενώ συνεχείς είναι οι συστάσεις προς τους πολίτες.

Με αμείωτη ένταση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλάνιος τόνισε ότι ο καύσωνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το Σάββατο. Από την Κυριακή θα ενισχυθεί το μελτέμι ρίχνοντας λίγο τις θερμοκρασίες αλλά ανεβάζοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Νέο ισχυρό κύμα καύσωνα αναμένεται από την ερχόμενη Τετάρτη.

Στο κόκκινο ο υδράργυρος

Σύμφωνα με το meteo το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-40 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-41 και ενδεχομένως τοπικά 42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-38 βαθμούς.

Πορτοκαλί συναγερμός για εκδήλωση πυρκαγιών

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται οι εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

* Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Υπουργεία, δήμοι και εταιρείες έχουν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα προκειμένου οι πολίτες και οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες να μην ταλαιπωρηθούν και να μην καταπονηθούν από τις αυξημένες θερμοκρασίες.

Τα μέτρα έχουν ισχύ από την Πέμπτη 13 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου όπου οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες για τους πολίτες.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα είναι τα εξής:

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Λόγω των ειδικών συνθηκών κλειστά θα είναι το Σάββατο όλα τα Πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του καύσωνα και του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για λόγους ασφάλειας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς, αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου από τις 9 το πρωί και για 24 ώρες, κλειστά θα είναι όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Ειδικότερα πρόκειται για το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, το Λόφο Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Για τη λειτουργία των Πάρκων την Κυριακή 16 Ιουλίου θα υπάρξει ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη απαγόρευση σε δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ισχύει σε όλες τις περιοχής που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

«Θάλαμος αερίων» η Αττική

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η άπνοια έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην Αττική και το υπουργείο Περιβάλλοντος εφιστά την προσοχή των κατοίκων λόγω των αυξημένων ρύπων που μετρήθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο όπως έγινε και την Παρασκευή με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων.

«Μετά τη δύση του ηλίου ανεφοδιασμός με βενζίνη»

Με αυτά τα δεδομένα, συστήνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους πολίτες τα παρακάτω:

  • Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.
  • Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας

Επίσης από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Κλειστή η Ακρόπολη

Για δεύτερη ημέρα αύριο Σάββατο θα παραμείνει για κάποιες ώρες κλειστή η Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι αύριο, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων. 

Με χαμηλές ταχύτητες τα τρένα

Την ίδια ώρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, περιορίζονται οι ταχύτητες στο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας καθ’ όλο το 24ωρο.

Με ενημέρωσή του, ο ΟΣΕ επισημαίνει πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων, «είναι αναγκασμένος να επιβάλλει αναλόγως των συνθηκών, περιορισμούς ταχύτητας, με συνέπεια καθυστερήσεις» και ζητά την κατανόηση των επιβατών «επειδή η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα».

Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε νωρίτερα από την Ηellenic Train: «Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας, ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί ταχύτητας που πιθανόν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις, κυρίως στην διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα. Ευχαριστούμε το επιβατικό μας κοινό για την κατανόηση. Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Διακοπές ρεύματος

Οι υψηλές θερμοκρασίας δοκιμάζουν και τις αντοχές του δικτύου ηλεκτροδότησης με τους αρμόδιους φορείς να είναι σε συνεχή επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Την Παρασκευή (14/7) πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Λίγο πριν τις 22.00, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην ιστοσελίδα του αποκαταστάθηκαν οι βλάβες που είχαν σημειωθεί σε Ηλιούπολη, Αγίους Αναργύρους, Άνω Λιόσια, Ελληνικό και Καλλιθέα.

Νωρίτερα διακοπές ρεύματος είχαν σημειωθεί σε Άγιο Δημήτριο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Άλιμο, Παλαιό Ψυχικό, Πλατεία Βικτωρίας, Σταθμό Λαρίσης, Ομόνοια, Κορωπί και Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές ρεύματος οφείλονται σε βλάβη σε γραμμή μέσης τάσης που αντιμετωπίζεται από τα συνεργεία του Διαχειριστή.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ