Tι επιδιώκει ο Ερντογάν με τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν – Η νέα στρατηγική του τούρκου προέδρου

Tι επιδιώκει ο Ερντογάν με τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν – Η νέα στρατηγική του τούρκου προέδρου

Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου

Τον τελευταίο καιρό, Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε ένα πολύ θετικό κλίμα, το οποίο είχε αρχίσει να καλλιεργείται από την 6η Φεβρουαρίου και τους φονικούς σεισμούς στην γείτονα χώρα και διατηρήθηκε μέχρι και την συνάντηση του Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να διεκδικεί ενεργά την ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην διεθνή σκηνή. Για αυτό προχώρησε στην αποστολή του τουρκικού γεωτρυπάνου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, χωρίς όμως να μπει στις ΑΟΖ της Κύπρου ή της Ελλάδας, όπως έκανε παλιότερα. Στην ουσία, ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες που διαθέτει η Τουρκία καθαρά επικοινωνιακά, για να δείξει ότι τη χώρα είναι μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα με νόημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Σλούκα…

Ξανά στην Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμιντ Χαν

Την προηγούμενη Παρασκευή απέπλευσε από το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, το οποίο συνοδευόταν από το πλοίο υποστήριξης Kutsi Ilhan, σύμφωνα με το στίγμα που στέλνει στο δορυφορικό σύστημα ναυτικού γεωεντοπισμού Marinetraffic.com.

Ακόμη, ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υδρογραφικής και Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε την Τετάτη τη σχετική NAVTEX με ισχύ από 10 Αυγούστου έως 6 Φεβρουαρίου 2024.

Προορισμός του είναι ο στόχος Akseki-1 νότια/νοτιοαανατολικά του Καστελόριζου, δυτικά της Κύπρου και νότια σε ευθεία γραμμή των Μύρων από τις τουρκικές ακτές. Ο νέος στόχος γεώτρησης εκτιμάται ότι βρίσκεται στα όρια της δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ.

Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε να στείλει τώρα το γεωτρύπανο

Ο Αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος αναφέρθηκε στη γνωστή τακτική των Τούρκων, σχολιάζοντας πως το γεωτρύπανο βρίσκεται εντός της «δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ», η οποία προκύπτει από το χάρτη της Σεβίλης, δηλαδή είναι στα όρια της ελληνικής, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα.

Πρόσθεσε δε πως «Αν ήθελαν να χαλάσουν το κλίμα θα μπορούσε το γεωτρύπανο να σταλεί σε άλλα μέρη, όπως η Κύπρος. Ακόμη, η περίοδος αυτή είναι ένα μήνα μακριά από τη Σύνοδο του ΟΗΕ, αλλά και πριν τον Οκτώβριο που υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. »

Αποδέχεται τα όρια του ο Ερντογάν

“Αλλά τι κάνει παράλληλα; Δεν αποδέχεται την Κύπρο να του εκδώσει την Navtex, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοσή της στη συγκεκριμένη περιοχή και βγάζει μόνος του τη Navtex. Δηλαδή θέλω να διαπραγματευτώ με την Ευρώπη, αλλά δεν δέχομαι την Κύπρο.

Δεν προκαλώ παραπέρα. Αποδέχομαι σιωπηρά ότι εκεί είναι τα όριά μου και δεν πάω παραπέρα. Αυτά όμως έχουν αιτίες που συμβαίνουν. Δεν συνέβησαν έτσι ξαφνικά. Αν είχαν συμβεί άλλα πράγματα που θα τον συνέφεραν, δεν θα το είχε βγάλει” εκτιμά ο κ. Εγκολφόπουλος.

“Τώρα τι επιδιώκει; Σου λέει ότι “εγώ σέβομαι. Προς το παρόν δεν δημιουργώ πρόβλημα. Αλλά προσέξτε, είμαι στα όρια και αν χρειαστεί τα δικαιώματά μου θα τα επιδιώξω“. Αυτό σε ποιους το λέει; Δεν το λέει σε μας απευθείας.» 

Τι ανέφερε ο κ.Εγκολφόπουλος

Ακόμη, ο κ. Εγκολφόπουλος αναφέρει ότι « Ο Ερντογάν το λέει αλλού, το λέει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Διότι αυτοί οι δύο δεν δέχτηκαν τις προτάσεις του τελευταία: και το Ισραήλ για να περάσει αγωγό μέσα από την από την Τουρκία με βάση τα κοιτάσματα που έχει. η Αίγυπτος θύμωσε και ο Σίσι δεν πήγε να συναντηθούν και επίσης περιμένει και τη συνάντηση την τριμερή στην Κύπρο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες.

Άρα λοιπόν εδώ βλέπουμε ότι είναι ένα πλέγμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ξέρετε, βρίσκεται και σε όχι καλή κατάσταση με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι προχθές στη Ζαπορίζια βομβάρδισαν το εργοστάσιο που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα τουρκικά drones, αυτά του Μπαϊρακτάρ και επίσης κατασκευάζει και κινητήρες για τα ελικόπτερα των Τούρκων γιατί δεν μπορεί να πάρει από άλλους παίκτες“.

“Προχθές τρεις φορές συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες για τη Συρία και δεν τα βρήκαν στη Μόσχα. Επομένως, έχει πολλά θέματα τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δείξει εσωτερικά και λίγο προς το εξωτερικό ότι “είμαι εδώ”“

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ