Το Μαρόκο, εταίρος τομεακού διαλόγου του συνδέσμου ASEAN

Το Μαρόκο, εταίρος τομεακού διαλόγου του συνδέσμου ASEAN

Το Μαρόκο γίνεται η πρώτη βορειοαφικανική χώρα που αποκτά καθεστώς «Εταίρου τομεακού διαλόγου» στον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN)

Οι YΠΕΞ των χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations), που συνήλθαν στις 4 Σεπτεμβρίου στην Τζακάρτα, επισημοποίησαν τη χορήγηση καθεστώτος Εταίρου τομεακού διαλόγου στο Βασίλειο του Μαρόκου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Μαρόκο γίνεται, έτσι, η πρώτη βορειοαφρικανική χώρα που αποκτά το συγκεκριμένο καθεστώς, εδραιώνοντας τη θέση του ως προνομιακός συνομιλητής της ιδιαίτερα σημαντικής γεωπολιτικής και οικονομικής αυτής ένωσης.

Yπογραμμίζεται ότι η απόδοση της ιδιότητας του Εταίρου τομεακού διαλόγου στο Μαρόκο επιβεβαιώνει το όραμα του βασιλιά Mοχάμεντ ΣΤ’, σχετικά με τη διαφοροποίηση των εταιρικών σχέσεων και το άνοιγμα σε νέους γεωπολιτικούς χώρους, ενώ, παράλληλα, αποτελεί αναγνώριση, από πλευράς ASEAN, του ρόλου του Βασιλείου του Μαρόκου, υπό την ηγεσία του μονάρχη του, ως πόλου σταθερότητας στην Αφρική και τον αραβικό κόσμο. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου, η απόφαση αυτή αντανακλά τη δυναμική των εταιρικών σχέσεων μεταξύ Μαρόκου και χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο-έπος για Ποντένσε: «Ονειρεύομαι να πάμε τον Ολυμπιακό μας ακόμη πιο ψηλά – Εδώ είναι το σπίτι μου»

Η κατ’ αρχήν συμφωνία για τη χορήγηση του καθεστώτος Εταίρου τομεακού διαλόγου στο Μαρόκο ανακοινώθηκε κατά την 56η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Ιουλίου 2023 στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο καθεστώς αποδόθηκε, κατά τη συνάντηση αυτή, στη Νότια Αφρική και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μεταξύ των χωρών που απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς συμπεριλαμβάνονται η Ελβετία, η Νορβηγία, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Βραζιλία.

Ο Σύνδεσμος ASEAN ιδρύθηκε το 1967 και αποτελείται από τις εξής δέκα (10) χώρες: Σουλτανάτο του Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. Αποτελεί, δε, ως ένωση, την 3η οικονομική δύναμη στην Ασία.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ