Κλειδώνει επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά από Ιανουάριο

Κλειδώνει επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά από Ιανουάριο

Μαζί με την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 8% από τις αρχές του 2024. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια τα οφέλη

Η χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβληθούν κανονικά, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Σε αυτά θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης: Αποθέωσε Σπανούλη ο Ιτούδης: «Είναι παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν όλη την οριζόντια αύξηση κάθε έτος ή μέρος της, πιθανότατα θα μετακινηθεί προς τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Οσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα ανάλογο ή υψηλότερο από τα 100, 150 και 200 ευρώ.

Λόγω της μικρότερης αύξησης των συντάξεων το 2023 (μικρότερος πληθωρισμός και μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης), θα μειωθεί και το επίδομα της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση το 2024 θα δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που αποτελεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση και θα είναι σε τρεις κλίμακες, των 200, 150 και 100 ευρώ. Η ετήσια αύξηση στις συντάξεις προκύπτει από το άθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του προηγούμενου έτους διά δύο.

Το ποσό που θα λάβει κάθε συνταξιούχος εξαρτάται από τρία κριτήρια:

• Πρώτον, τη μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

• Δεύτερον, το ύψος της σύνταξης.

• Τρίτον, τις τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα πάρουν επίδομα ανάλογο ή υψηλότερο από τα 100, 150 και 200 ευρώ.

Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.

Τα επιδόματα που αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της σύνταξης, που αποτελεί και κρίσιμο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή, η σύνταξη μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν από την παρακράτηση των φόρων.

Προϋπόθεση που τίθεται είναι οι δικαιούχοι να έχουν επίσης άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα (καθαρό ποσό προ φόρου). Μεγαλύτερες συντάξεις είτε δεν θα δουν καθόλου την αύξηση των συντάξεων του 2024 είτε θα λάβουν μικρότερο ποσοστό.

Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2%-4,5%, οι αυξήσεις των συντάξεων θα κλειδώσουν κοντά στο 3,5%. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει υπόλοιπο 0,3%-0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022).

Εγγυημένο Εισόδημα

Κατά 8% αυξάνεται από 1/1/2024 το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ειδικότερα, αυξάνεται στα 216 ευρώ από 200 ευρώ. Η πληρωμή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης εις βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2023, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής.

Η πληρωμή για τον Σεπτέμβριο στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλει αίτηση έως και την 31η Αυγούστου και έχει εγκριθεί) του προγράμματος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, ήτοι την 29η Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ