Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Εκτός της διάσκεψης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ η Τουρκία – «Διπλωματική» η ασθένειά του;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Εκτός της διάσκεψης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ η Τουρκία – «Διπλωματική» η ασθένειά του;

Η ασθένεια από την οποία ταλαιπωρείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως αποτελεί ένα τέχνασμα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Τέχνασμα ενδέχεται να είναι η ασθένεια από την οποία ταλαιπωρείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ίσως να αποτελεί έναν τρόπο προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να δείξει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη στη Γρανάδα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προγραμματίσει ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, σήμερα, Τετάρτη, ενώ αύριο θα μετέβαινε στη Γρανάδα, όμως επειδή ταλαιπωρείται από ένα βαρύ κρυολόγημα ακύρωσε όλο το πρόγραμμά του για τις επόμενες δύο ημέρες.

Ωστόσο, η ασθένεια του Τούρκου προέδρου θα μπορούσε να συνδέεται με τις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο καθώς όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίγιεφ απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ στη Γρανάδα της Ισπανίας, στην οποία αναμενόταν η συμμετοχή του πρόεδρου της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και ηγετών χωρών της Ε.Ε., της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Οποιοδήποτε σύνθεση στην οποία συμμετέχει η Γαλλία είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν»

Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην προεδρία του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού επέμεινε στη συμμετοχή της Τουρκίας στη διάσκεψη, αλλά συνάντησε τη σθεναρή άρνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έτσι το Μπακού υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με αυτή τη σύνθεση την οποία θεωρεί εχθρική μετά τις δηλώσεις Γάλλων αξιωματούχων υπέρ της Αρμενίας αλλά και την επίσκεψης της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά και τις δηλώσεις περί αποστολής οπλισμού στη χώρα, καθώς και τις κατηγορίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται μία τέτοια σύνθεση. Το Μπακού δεν χρειάζεται να συζητήσει προβλήματα της περιοχής με χώρες που βρίσκονται μακριά από αυτήν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της αζέρικης προεδρίας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίγιεφ

Σύμφωνα με το Μπακού τα ζητήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν εντός της περιοχής και το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο, μόνο εάν αναβιώσει το προηγούμενο τριμερές σχήμα του διαλόγου ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

«Οποιοδήποτε σύνθεση στην οποία συμμετέχει η Γαλλία είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν», τονίζουν ίδιες πηγές.

Ο πιο πιστός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς και πιστούς συνεργάτες του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Καυκάσου, καθώς θεωρούνται τα μόνα έθνη τουρκικής καταγωγής στον Καύκασο.

Ενδεικτικό είναι πως ο πρώην πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγιεφ συχνά έλεγε «ένα έθνος, δύο κράτη».

Υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιοχή, διεκδικώντας αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στον Καύκασο και ειδικά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα στην αιματηρή σύγκρουση που είχε λάβει χώρα πριν τρία χρόνια είχε προμηθεύσει το Μπακού με πολεμικά drones, τα οποία είχαν συμβάλλει στην επικράτηση του κατά τι διάρκεια των εχθροπραξιών.

Στην τρέχουσα τεταμένη περίοδο στον αυτόνομο θύλακα ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στο Αζερμπαϊτζάν και μάλιστα είχε ταξιδέψει στο Μπακού, όπου είχε υπεραμυνθεί της ιδέας να υπάρξει ένας χερσαίος διάδρομος ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω Αρμενίας μία ιδέα την οποία αντικρούει σθεναρά το Γερεβάν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ