Το Ισραήλ αλλάζει την στάση των ΗΠΑ στην Ουκρανία – Τι σκέφτεται ο Μπάιντεν

Το Ισραήλ αλλάζει την στάση των ΗΠΑ στην Ουκρανία – Τι σκέφτεται ο Μπάιντεν

Η αναζωπύρωση της αραβοϊσραηλινής διένεξης δημιουργεί μια νέα περίπλοκη κατάσταση για τις ΗΠΑ, καθώς μέχρι σήμερα έστρεφε το βλέμμα στην Ουκρανία

Μεσούσης της αραβοϊσρηλινής σύγκρουσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τη Τρίτη 10 Οκτωβρίου ότι διεξάγονται συζητήσεις στον Λευκό Οίκο σχετικά με τη δυνατότητα συνδυασμού της στρατιωτικής βοήθειας προς Ουκρανία και Ισραήλ σε ένα ενιαίο πακέτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη αρχίσει να στέλνει στο Ισραήλ πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του «Σιδηρού Θόλου», που διέρρηξε η Χαμάς. Είπε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να λάβει «επείγουσα δράση για τις απαιτήσεις εθνικής ασφάλειας των κρίσιμων εταίρων μας».

Διαβάστε επίσης: Δημοσίευμα – «βόμβα»: Τι συμβαίνει με τον Βεζένκοφ στους Κινγκς

Το βασικό ερώτημα είναι όμως, εάν επηρεάζεται η πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία -που έχει τραβήξει πολύ χρονικά- από τις νέες δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ αποτελεί παραδοσιακά κύριο αποδέκτη αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2016 υπογράφηκε 10ετή συμφωνία με 38 δισ. δολ. που καλύπτουν ετήσιες επιχορηγήσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και πίστωση αντιπυραυλικής άμυνας 5 δισ. δολ.

Στην τρέχουσα φάση της σύγκρουσης, η βασική ανάγκη του Ισραήλ είναι για φορητά όπλα για το πεζικό του και αναχαιτιστικά αεράμυνας για την προστασία των υποδομών και των στρατιωτικών κέντρων διοίκησης και ελέγχου.

Οι δε κύριες ανάγκες της Ουκρανίας είναι σε πυρομαχικά, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και οχήματα εδάφους καθώς αγωνίζεται να ανακαταλάβει εδάφη από τους Ρώσους. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 44 δισ. δολ. σε βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, ζητώντας από το Κογκρέσο αρκετές δόσεις βοήθειας, η τελευταία που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι ΗΠΑ συζητούν τον συνδυασμό της στρατιωτικής βοήθειας σε Ισραήλ και Ουκρανία

Απανωτές συσκέψεις στον Λευκό Οίκο

«Ο πόλεμος στο Ισραήλ, θα μας ωφελήσει»

Μιλώντας στο ουκρανικό Radio NV ο Ουκρανός βετεράνος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ε.α. ταγματάρχης Oleksiy Hetman, για τον αντίκτυπο του πολέμου στο Ισραήλ στη διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βοήθεια προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Είναι απίθανο η σύγκρουση στο Ισραήλ, εκτός από την πληροφοριακή της συνιστώσα, να έχει αντίκτυπο στην πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» είπε.

«Η βοήθεια προς εμάς δεν έχει σταματήσει. Επιπλέον, ό,τι έχει ήδη παρασχεθεί θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους» τόνισε.

Παραδέχτηκε πως «πράγματι, ο κόσμος αυτή τη στιγμή αντιδρά πιο ενεργά στον πόλεμο στο Ισραήλ παρά στον πόλεμο μας» αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν αλλάζει τίποτα. «Οι εταίροι μας συνεχίζουν να μιλούν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εκτός από την προσφορά 100 δις. δολ. προτείνει να ψηφίσουμε στο Κογκρέσο για τη χορήγηση βοήθειας τόσο σε εμάς όσο και στο Ισραήλ», εξήγησε ο Hetman.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός, όχι μόνο είναι αισιόδοξος, αλλά πιστεύει ότι «ο πόλεμος που ξεκίνησε στο Ισραήλ θα μπορούσε, αντίθετα, να μην σταματήσει αλλά να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η πρόταση για ενιαία ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια το επιβεβαιώνει. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η βοήθεια προς την Ουκρανία μόνο θα ενισχυθεί», πρόσθεσε ο Hetman.

Ο σκόπελος του Κογκρέσου

Ωστόσο, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο έχει τη δύναμη να δώσει το πράσινο φως στην οικονομική βοήθεια, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τους Ουκρανούς,.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν μια οριακή πλειοψηφία 221-212 στη Βουλή. Δεδομένης της ιστορικής απομάκρυνσης από το προεδρείο του Κέβιν ΜακΚάρθι, δεν είναι σαφές εάν ο εκπρόσωπος Πάτρικ Μακ Χένρι, ο οποίος υπηρετεί ως προσωρινός αντικαταστάτης, μπορεί νόμιμα να ζητήσει ψηφοφορία για οποιαδήποτε νομοθεσία περί νέας βοήθειας.

Τα πράγματα για την Ουκρανία περιπλέκονται περισσότερο, καθώς πολλά από τα σκληροπυρηνικά συντηρητικά μέλη που ανέτρεψαν τον Μακάρθι αντιτίθενται στη βοήθεια στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροσώπου Τζιμ Τζόρνταν, πρωτοπόρου στην κούρσα του Προέδρου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε νομοσχέδιο δαπανών της τελευταίας στιγμής που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο. Η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρότερη, με τους Ρεπουμπλικάνους να συνδέονται στενά με τον συντηρητικό Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδέσει ένα αίτημα για βοήθεια προς την Ουκρανία με περισσότερα χρήματα για το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters, New Voice of Ukraine, Washington Post

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ