Λάβρος ο Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Μπάιντεν για βόρεια Συρία και Παλαιστίνη

Λάβρος ο Ερντογάν κατά ΗΠΑ και Μπάιντεν για βόρεια Συρία και Παλαιστίνη

Επίθεση στον Τζο Μπάιντεν, οι δηλώσεις του οποίου για τη βόρεια Συρία «απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη Μέση Ανατολή.

Εντονη ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση και εξάπλωση της σύγκρουσης στην περιοχή εξέφρασε χθες Παρασκευή ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Brendan McDermid), και ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη Συρία απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία καλείται να την προστατεύσει αναλόγως.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον αποκλεισμό της Γάζας και κάλεσε το Ισραήλ ν’ ανοίξει τον διάδρομο της Ράφα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Διαβάστε επίσης: Χαμός στην εθνική Βουλγαρίας: Μεγάλες μπηχτές από Ντεσπόντοφ!

«Η εν γένει τιμωρία του λαού της Γάζας θα επιδεινώσει το πρόβλημα»

«Ανησυχούμε για την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων και την εξάπλωσή τους στην περιοχή.

»Δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ποτέ επιθέσεις, όπως βομβαρδισμούς τζαμιών, νοσοκομείων και οικισμών αμάχων. Είναι προφανές ότι ο αποκλεισμός, ο οποίος έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, έχει καταστήσει την περιοχή ευάλωτη σε προβοκάτσιες.

»Αποτελεί παραβίαση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων η διακοπή της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των καυσίμων και των τροφίμων 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι σε 360 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

»Η εν γένει τιμωρία του λαού της Γάζας θα επιδεινώσει το πρόβλημα, προκαλώντας περισσότερο πόνο, περισσότερη ένταση και περισσότερα δάκρυα. Η ισραηλινή διοίκηση πρέπει να επιτρέψει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Πύλη της Ράφα», δήλωσε.

Εμείς στέλνουμε βοήθεια κι η Αμερική αεροπλανοφόρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε χθες η Τουρκία στο αεροδρόμιο Helal της Αιγύπτου, με φάρμακα, τρόφιμα μακράς διάρκειας, κονσέρβες τροφίμων, πάνες, νερό και ιατρικό υλικό και επιτέθηκε ξανά στις ΗΠΑ που στέλνει αεροπλανοφόρα.

«Η προεδρία μας συνεχίζει τις προετοιμασίες για την αποστολή και νέας βοήθειας στην περιοχή. Ενώ το κάνουμε αυτό, όπως και τα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η Αμερική μιλάει για την αποστολή αεροπλανοφόρου εδώ. Η Αγγλία μιλάει επίσης για την αποστολή αεροπλανοφόρου.

»Υπάρχουν αυτά τα πράγματα στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Αυτή τη στιγμή, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν στη Γάζα. Κανείς δεν ανησυχεί γι’ αυτό, εμείς όμως ανησυχούμε. Αν είχαν τον παραμικρό σεβασμό απέναντι στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε θα έπρεπε να μιλούν για το τι είδους βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε εδώ.

»Αλλά αυτοί δεν έχουν τέτοια ντέρτια. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας, είναι μια νέα κηλίδα ντροπής στο μέτωπο όσων πήραν αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το θύμα είναι η Παλαιστίνη, όχι το Ισραήλ

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά αντί να εργάζονται για την ηρεμία, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες ειρήνης και βαθαίνει την κρίση.

«Πρέπει να πω ένα πράγμα συγκεκριμένο, και αυτό είναι το εξής: Η Παλαιστίνη καταπιέζεται και θυματοποιείται. Το Ισραήλ δεν καταπιέζεται. Φυσικά, η αποστολή αεροπλανοφόρων στην περιοχή από τις ΗΠΑ, που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, δυστυχώς δεν συμβάλλει στην ειρήνη, την ηρεμία, τον διάλογο, τη διπλωματία και τη μείωση της έντασης μεταξύ των μερών».

Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή του Μπλίνκεν;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα και τη δήλωση «Είμαι Εβραίος» του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών μου και λέει: «Προσεγγίζω το Ισραήλ όχι ως υπουργός Εξωτερικών αλλά ως Εβραίος». Τί είδους πολιτική είναι αυτή; Τί είδους προσέγγιση είναι αυτή; Τι θα πεις όταν και οι αντίπαλοί σου θα σας πουν: «Προσεγγίζω κι εγώ την περιοχή ως μουσουλμάνος»»;

Ολα μπορούν να συμβούν…

«Ποτέ δεν είχαμε τέτοιες προσεγγίσεις μέχρι σήμερα. Εχουμε θέσει την ισραηλινή πρεσβεία και προξενεία στη χώρα μας υπό κάθε είδους προστασία αυτή τη στιγμή, διότι όλα μπορούν να συμβούν σε τέτοιες περιόδους και πάντα διασφαλίζαμε τις πρεσβείες στη χώρα μας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι υπό την εγγύησή μας.

»Κοιτάξτε, δεν λέμε ότι ο Εβραίος είναι από την άλλη πλευρά και ο Τούρκος είναι από την άλλη πλευρά και ούτω καθεξής. Δεν βλέπετε την κατάσταση αυτών των παιδιών; Δεν βλέπετε την κατάσταση αυτών των μαρτυρικών κουταβιών; Δεν βλέπετε τι έχουν πάθει οι μητέρες και οι πατέρες τους»;

Η μόνη λύση το παλαιστινιακό κράτος

Οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου ενιαίου παλαιστινιακού κράτους και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967, επανέλαβε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν αποτελούν εξαιρετική απειλή για την εθνική μας ασφάλεια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε σήμερα ακόμα πιο πολύ τους τόνους κατά των ΗΠΑ και χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

«Η προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ στη χθεσινή του δήλωση για τη Συρία και αυτά που είπε για τις δραστηριότητές τους στην περιοχή… Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG «απειλή για εμάς».

»Τουναντίον, οι δραστηριότητες που διεξάγουν οι ΗΠΑ σε αυτή τη χώρα με τα παρακλάδια του PKK στη Συρία έχουν το χαρακτήρα μιας τεράστιας απειλής για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

»Δεν είμαστε μαζί με την Αμερική στο ΝΑΤΟ; Η Αμερική κατέρριψε το drone μας; Ναι. Πώς είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο; Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας μεταξύ μας. Η εν λόγω δήλωση είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της συμμαχίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Θα πάρουμε μέτρα για την εθνική μας ασφάλεια

«Ως ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πολέμησε τον ISIS σώμα με σώμα και έθεσε εκτός μάχης αυτή την τρομοκρατική οργάνωση με κόστος νεκρούς, χαιρετίζω αυτό το θέατρο που παίζεται εναντίον μας μόνο μ’ ένα πικρό χαμόγελο.

»Θ’ αφήσουμε αυτούς που παίζουν θέατρο μόνοι τους με δικά τους σενάρια και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα μέτρα που απαιτεί η δική μας εθνική ασφάλεια», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: sigmalive.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ