Ισραήλ: Στο στόχαστρό του οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα – Το προφίλ τους

Ισραήλ: Στο στόχαστρό του οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα – Το προφίλ τους

Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τον Γιαχία Σινουάρ, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Μοχάμεντ Ντείφ, ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και τον Ίσα Μαργουάν.

Με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να έχει μπει πλέον στην 22η ημέρα του, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πλέον περνούν στη δεύτερη φάση των επιχειρήσεων μέσα στο έδαφος που ελέγχει η παλαιστινιακή οργάνωση.

Μόνος στόχος του Ισραήλ είναι να ξεριζώσουν τη Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα γίνει είτε συλλαμβάνοντας είτε εξουδετερώνοντας τα ηγετικά κυρίως στελέχη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από τον ισραηλινό στρατό, οι ένοπλες δυνάμεις εντοπίζουν τους ηγέτες της Χαμάς στα τούνελ κάτω από το νοσοκομείο της Σίφα.

Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τον Γιαχία Σινουάρ, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Μοχάμεντ Ντείφ γνωστό και ως «επισκέπτη», ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς που οργάνωσε το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου και τον υπαρχηγό του Ίσα Μαργουάν.

Τα προφίλ των ηγετών

Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, είναι ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα. Γεννημένος στη Γάζα είναι από τους συνιδρυτές του μηχανισμού ασφαλείας της Χαμάς και καταδικασμένος τέσσερις φορές ισόβια για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ήταν ανάμεσα στα 1.000 στελέχη της Χαμάς που αφέθηκαν ελεύθερα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός στρατιώτη του Ισραήλ.

Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Μάσρι. Το ψευδώνυμο είναι Μοχάμεντ Ντείφ («Επισκέπτης») 58 ετών, και είναι ο ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Εντάχθηκε στη Χαμάς το 1990. Είναι ο «πιο καταζητούμενος» άνθρωπος του ισραηλινού στρατού από το 1995, γνωστός και ως «επισκέπτης» λόγω της τακτικής να αλλάζει κρησφύγετο κάθε μέρα.

Ο 58χρονος, Ίσα Μαργουάν, γνωστός και ως Αμπού Μπαρά. Είναι ο υπαρχηγός του «επισκέπτη» και χαρακτηρισμένος ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το Ισραήλ χτυπά στοχεύοντας ειδικά τα τούνελ με μεγάλο όγκο πυρών και πλήγματα ακρίβειας.

«Ο κλοιός σφίγγει»

Ο κλοιός σφίγγει καθώς σχεδόν κάθε μέρα, ενώ οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοινώνουν πως εξουδετέρωσαν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Ο Σαντί Μπαρούντ, πρώην υπαρχηγός της διεύθυνσης πληροφοριών της Χαμάς, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και την Σιν Μπετ σχεδίασε μαζί με τον Γιαχία Σινουάρ τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκε με πλήγμα στο σημείο που έμενε.

Ο Ασέμ Αμπού Ρακάμπα, επικεφαλής των αεροπορικών μονάδων της Χαμάς, ήταν δηλαδή υπεύθυνος για τα drone, τα αιωρόπτερα και την αντιαεροπορική άμυνας και σκοτώθηκε με πλήγμα από αέρος.

Ανάλογο ήταν το τέλος και του Ρατίμπ Αμπού Τζαχιμπάν, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Ταξιαρχίας της Γάζας της Χαμάς, που οργάνωσε την αποτυχημένη προσπάθεια εισβολής στο Ισραήλ δια θαλάσσης στις 24 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής το σίγουρο είναι πως μέσα ή κοντά σε αυτά τα τούνελ έχουν βρει το θάνατο πολλά στελέχη της Χαμάς, όπως ο Τζοάντ Αμπού Σαμαλ, υπουργός οικονομικών της Χαμάς, η Τζαμίλα Αλ Σάντι, μέλος του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς και ο Αϊμαν Νοφέλ, διοικητής των κεντρικών στρατοπέδων της Χαμάς και πρώην διοικητής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ