Σκληρή γλώσσα από την Ε.Ε στην έκθεση διεύρυνσης για την Τουρκία – Προς νέο αδιέξοδο;

Σκληρή γλώσσα από την Ε.Ε στην έκθεση διεύρυνσης για την Τουρκία – Προς νέο αδιέξοδο;

Με βάση τα προσχέδια που επεξεργάζεται η Κομισιόν, αναμένεται να τονιστεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο με σοβαρή οπισθοδρόμηση σε ορισμένους βασικούς τομείς

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία έκθεση για τη διεύρυνση που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in και με βάση τα προσχέδια που επεξεργάζεται η Κομισιόν, αναμένεται να τονιστεί ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο με σοβαρή οπισθοδρόμηση σε ορισμένους βασικούς τομείς. Επίσης, αναμένεται να τονιστεί η σημασία της αποχής από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Στην «εξίσωση» και ο Μπραζντέικις: Η ειδική διαχείριση και τα εξαιρετικά δείγματα με τον ΠΑΟΚ (vid, pics)

Η Άγκυρα να ανακαλέσει τις ενέργειές της στα Βαρώσια

Παράλληλα, η Κομισιόν στην επικείμενη έκθεσή της στηλιτεύει τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Κύπρο και σημειώνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί και να συμβάλει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι πρέπει να ανακαλέσει αμέσως όλες τις ενέργειες και τα βήματα που έχει λάβει από τον Οκτώβριο του 2020 σχετικά με τα Βαρώσια.

Αξιοσημείωτη βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τους σεισμούς στην Τουρκία

Όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να αναφερθεί ότι η αλληλεγγύη που επέδειξε η Αθήνα μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023 οδήγησαν σε αξιοσημείωτη βελτίωση των σχέσεων, ενώ θα κάνει λόγο και στις επαφές υψηλού επιπέδου.

Θετική ατζέντα στην έκθεση για ευρωτουρκικές σχέσεις

Την ίδια ημέρα, θα παρουσιαστεί και η έκθεση που ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ετοιμάσει η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και η οποία αναμένεται να υιοθετεί μια πιο θετική ατζέντα σε μια προσπάθεια να τηρηθούν κάποιες ισορροπίες κατευνάζοντας εν μέρει το αρνητικό κλίμα του κειμένου για τη διεύρυνση.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για τις εκθέσεις διεύρυνσης για τα υπό ένταξη κράτη συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στα κείμενα τις ερχόμενες ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ