Ισραήλ – Χαμάς: «Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας» – Νέα δραματική έκκληση

Ισραήλ – Χαμάς: «Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας» – Νέα δραματική έκκληση

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προειδοποιεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε.

Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Περνούν λιγότερα φορτηγά από όσα περνούσαν πριν από τον πόλεμο

Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε.

Ακόμη και το προσωπικό του WFP που βρίσκεται στη Γάζα δεν έχει αρκετά τρόφιμα. Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με τουλάχιστον 23 αρτοποιεία αλλά μόνο ένα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και πρώτες ύλες. «Λέγονται ιστορίες για ανθρώπους που πήγαν εκεί, στήθηκαν στην ουρά για δέκα μέρες και έφυγαν με άδεια χέρια. Είναι πολύ σοβαρό», είπε η Κιουνγκ-ναν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ