Μπάιντεν: Είπα στον Νετανιάχου ότι η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη απάντηση στη σύγκρουση

Μπάιντεν: Είπα στον Νετανιάχου ότι η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη απάντηση στη σύγκρουση

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η λύση των δύο κρατών αποτελεί τη μόνη απάντηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στους δημοσιογράφους (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque) μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, είπε ότι κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και η κατοχή της Γάζας θα ήταν λάθος.

Πρόσθεσε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για ν’ απελευθερώσει ομήρους που κρατά η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει συμμετοχή του αμερικανικού στρατού.

Επανέλαβε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ πίστευαν, όπως και το Ισραήλ, πως η Χαμάς είχε την έδρα της κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια αδιανόητη επιδρομή χθες Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η ισλαμιστική οργάνωση διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε, επίσης, την άρνησή του να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς παρουσίαζε μια συνεχιζόμενη απειλή για το Ισραήλ και πως οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν ν’ αποφύγουν τις απώλειες αμάχων.

«Η Χαμάς έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ όπως έκανε πριν, κόβοντας κεφάλια μωρών, καίγοντας γυναίκες και παιδιά ζωντανά. Επομένως, η ιδέα ότι θα σταματήσουν και δεν θα κάνουν τίποτα δεν είναι ρεαλιστική», είπε.

Οι αναφορές ότι η Χαμάς αποκεφάλισε μωρά στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ υπάρχουν στοιχεία για απώλειες ισραηλινών αμάχων από διασταυρούμενα πυρά, παρότι η βαρβαρότητα της σφαγής κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι δεν αμφισβητείται.

«Στοχευμένες» επιχειρήσεις

Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μεταπήδησαν από τους εναέριους βομβαρδισμούς, τους οποίους φαινόταν να παραδέχεται πως ήταν «αδιάκριτοι» εν μέρει, σε πιο στοχευμένες χερσαίες επιχειρήσεις, αφού σύμφωνα με τις αναφορές από τη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 4.500 παιδιά.

«Δεν είναι βομβαρδισμός περιοχής. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Περνούν μέσα από αυτά τα τούνελ, πάνε στο νοσοκομείο. Φέρνουν επίσης θερμοκοιτίδες ή φέρνουν άλλα μέσα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο και έδωσαν, μου είπαν, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές και το προσωπικό την ευκαιρία να διαφύγουν τον κίνδυνο. Αυτή είναι λοιπόν μια διαφορετική ιστορία από αυτήν που πιστεύω ότι συνέβαινε πριν, ο αδιάκριτος βομβαρδισμός» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι έχουν την υποχρέωση να επιδεικνύουν όσο μεγαλύτερη προσοχή μπορούν, όταν κυνηγούν τους στόχους τους. Δεν είναι σαν να σπεύδουν στο νοσοκομείο χτυπώντας τις πόρτες, ξέρετε, τραβώντας τους ανθρώπους στην άκρη και πυροβολώντας ανθρώπους αδιακρίτως».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος»

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε επίσης ότι επίκειται μια πιθανή συμφωνία ομήρων, λέγοντας πως οι Ισραηλινοί είχαν συμφωνήσει σε μια «παύση» ως μέρος της συμφωνίας, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε απότομα, και δείχνοντας ότι αναγνωρίζει την ανησυχία του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, πρόσθεσε τελικά: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος».

Η σθεναρή υπεράσπιση του Μπάιντεν στον ισραηλινό στρατό δεν συμβαδίζει με τις πρόσφατες παρατηρήσεις ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν μετατοπιστεί δίνοντας έμφαση στις εκκλήσεις να τηρηθεί το ανθρωπιστικό δίκαιο και ν’ αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.

Οπως φαίνεται επιβεβαιώνονται οι αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάσσεται πιο ανεπιφύλακτα υπέρ του Ισραήλ από πολλούς άλλους στην κυβέρνησή του.

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ