Στη Ρωσία με… αγάπη

Στη Ρωσία με… αγάπη

Στα χέρια της Ρωσίας το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των τελευταίων 20 ετών στο Ιράκ.

Το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου των τελευταίων 20 ετών στο Ιράκ πρόκειται να πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Μετά από πολλά χρόνια κοινής εργασίας, έρευνας και εξόρυξης αργού πετρελαίου με την ιαπωνική εταιρεία Inpex, η Μόσχα θέλει να τερματίσει αυτή τη συνεργασία για να έχει τον απόλυτο έλεγχο αυτής της πηγής πετρελαίου, η οποία επίσης φαίνεται να περιέχει περισσότερο αργό πετρέλαιο από ό,τι πίστευαν προηγουμένως, αναφέρει σε άρθρο του το OilPrice και τονίζει:

«Σύμφωνα με πηγές, η ρωσική εταιρεία Lukoil και η Μόσχα είναι διατεθειμένες να κάνουν σχεδόν τα πάντα για να μην μοιραστούν αυτό το πλούσιο κοίτασμα με μια εταιρεία που είναι κοντά στα δυτικά συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Απίθανος Ντόνσιτς: Έκανε triple double πριν το ημίχρονο! (vid)

Οι εργασίες εξερεύνησης στο Block 10 ξεκίνησαν το 2012, πραγματοποιήθηκαν δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες και άνοιξαν τρία ερευνητικά πηγάδια και έξι φρεάτια αξιολόγησης.

Μετά από χρόνια εργασίας που πραγματοποιήθηκαν, ανακαλύφθηκε ότι το κοίτασμα Eridu θα μπορούσε να έχει αποθέματα αργού πετρελαίου που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια βαρέλια. Το κοίτασμα έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια, ισχυρίστηκε η Lukoil.

Ωστόσο, ανώτερες πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου αποκάλυψαν αποκλειστικά στο OilPrice.com ότι το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 50% υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση. Δηλαδή, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέρχει έως και 15 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, περισσότερο αργό από όλα τα αποδεδειγμένα αποθέματα στη Γουιάνα.

Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη ήταν ήδη must από μόνη της. Το κοίτασμα Eridu (μέρος της γνωστής περιοχής εξερεύνησης και ανάπτυξης του Block 10 του Ιράκ) είναι το μεγαλύτερο πετρελαϊκό εύρημα στο Ιράκ τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί μαζί με τον κύριο σύμμαχό της, την Κίνα. Αυτό το κοίτασμα πετρελαίου είναι σύμφωνο με τον στόχο της Μόσχας και του Πεκίνου να κρατήσει τη Δύση μακριά από ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη Βαγδάτη στον νέο άξονα που σχηματίζουν με τη Σαουδική Αραβία.

Η έγκριση πριν από δύο εβδομάδες, από το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ, για την Inpex (την κύρια πετρελαϊκή εταιρεία της Ιαπωνίας, βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών) να πουλήσει το 40% της συμμετοχής της στη συζητούμενη περιοχή του Block 10 που περιέχει το τεράστιο κοίτασμα του Eridu, αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για τη Lukoil να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής.

Η Lukoil είχε ήδη μερίδιο 60% σε ολόκληρο το Block 10, με το υπόλοιπο στα χέρια της ιαπωνικής εταιρείας. Ωστόσο, από τον Μάρτιο έψαχνε τρόπους και φόρμουλες για να απομακρύνει την Inpex από το μπλοκ και, μαζί με αυτήν, τα τελευταία υπολείμματα δυτικής επιρροής στην περιοχή. Ο ασιατικός Τύπος το έχει χαρακτηρίσει ως «κλωτσιά» ή «απέλαση» της ιαπωνικής εταιρείας από βασικό κοίτασμα πετρελαίου.

Τον Μάρτιο, η ιρακινή κρατική εταιρεία πετρελαίου Dhi Qar Oil Company (DQOC) ενέκρινε επίσημα την ανάπτυξη των αποθεμάτων Block 10, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του κοιτάσματος Eridu. Το block 10 βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Ιράκ, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά της βασικής οδού εξαγωγής πετρελαίου από τη Βασόρα, και ακριβώς νότια των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου μέσα και γύρω από τη Nassirya.

Η σύμβαση για το Block 10 που ανατέθηκε στη Lukoil και την Inpex το 2012 ήρθε στον τέταρτο γύρο αδειών που δημοπρατήθηκαν από το Ιράκ. Το 2021, μετά από κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές στο Eridu, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ δήλωσε ότι ανέμενε μέγιστη παραγωγή τουλάχιστον 250.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) στο Eridu έως το 2027. Τώρα, με νέους υπολογισμούς από τη ρωσική βιομηχανία, αυτή η παραγωγή θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Πηγές της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου, με τις οποίες μίλησε αποκλειστικά το OilPrice.com, πιστεύουν ότι η μέγιστη παραγωγή θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 100.000 bpd υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς όλη αυτή η επένδυση ταιριάζει με τη στρατηγική περικοπών του ΟΠΕΚ+, όπου εμπλέκεται η Ρωσία.

Οι επενδύσεις στο πετρέλαιο είναι σημαντικές, αλλά εάν περιοριστεί η παραγωγή αργού πετρελαίου στις χώρες που απαρτίζουν το καρτέλ, μπορεί να είναι δύσκολο αυτές να γίνουν κερδοφόρες. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την εκμετάλλευσή του, αν και προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί στο βαθμό που αναμενόταν».

πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ