Ακραίο ψύχος στη Σουηδία – Στην «κατάψυξη» Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία

Ακραίο ψύχος στη Σουηδία – Στην «κατάψυξη» Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει χώρες της βόρειας Ευρώπης. Προβλήματα στις μετακινήσεις.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στη Σουηδία το ακραίο ψύχος με τον υδράργυρο να πέφτει στους μείον 43,6 βαθμούς Κελσίου στο Kvikkjokk-Årrenjarka, στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για την χαμηλότερη θερμοκρασία από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις (το 1888) στον συγκεκριμένο σταθμό.

Με πολλές περιοχές να βρίσκονται στην «κατάψυξη» παρατηρούνται πολλές ακυρώσεις δρομολογίων λεωφορείων και τρένων. Το SMHI, το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα της Σουηδίας.

Διαβάστε επίσης: Απευθείας στο νοσοκομείο Φορτούνης και Μπιέλ – Έφυγαν από τη Λαμία με τον γιατρό της ομάδας

Στο μεταξύ, στο Nikkaluokta, ένα μικρό χωριό που κατοικείται από αυτόχθονες Σάμι στη βόρεια Σουηδία, η θερμοκρασία έδειξε -41,6 °C, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία. Στη βορειοανατολική πόλη Umea, η θερμοκρασία έπεσε στους μείον -30,7 °C, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Όλα τα επιβατικά τρένα προς τα βόρεια της Umea ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους μέχρι την Πέμπτη, λόγω των κινδύνων από το ψύχος, μετέδωσε ο σουηδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SVT.

Το Σουηδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο μετέδωσε ότι μια μάζα υψηλής πίεσης με ψυχρό αέρα καλύπτει τη βορειοανατολική Σουηδία και τη βόρεια Φινλανδία, συμβάλλοντας στο κύμα ψύχους.

Η Σουηδία κατέγραψε την πιο χαμηλή θερμοκρασία στο Storbo το 2021

«Είναι η πιο χαμηλή θερμοκρασία που είχαμε μέχρι στιγμής αυτόν το χειμώνα και θα συνεχίσει να είναι στο βορρά», δήλωσε ο μετεωρολόγος Nils Holmqvist της SVT.

Τον Φεβρουάριο του 2001, η Σουηδία κατέγραψε την πιο χαμηλή θερμοκρασία στο Storbo. Ο υδράργυρος έπεσε στους -44 °C.

Σφοδρή κακοκαιρία και στις γειτονικές χώρες

Στη γειτονική Φινλανδία, οι θερμοκρασίες έπεσαν επίσης σε χαμηλά διψήφια νούμερα σε πολλές περιοχές, με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν μεταξύ μείον 20 και μείον 30 °C στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ανέφερε το τοπικό μετρολογικό ινστιτούτο.

Στη Λαπωνία μια γυναίκα που αγνοείτο από χθες, ενώ έκανε σκι εν μέσω χιονοθύελλας, βρέθηκε αργότερα νεκρή έχοντας παρασυρθεί από μια χιονοστιβάδα. Οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα για τον εντοπισμό του παιδιού της, όπως έγινε γνωστό από τη φινλανδική αστυνομία.

Το κρύο και το χιόνι έχουν διαταράξει τις μεταφορές

Σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Φινλανδίας, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες.

Προβλήματα στις μετακινήσεις.

Το κρύο και το χιόνι έχουν διαταράξει τις μεταφορές σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, όπου ένας σημαντικός αυτοκινητόδρομος στα νότια έκλεισε και οι ακτοπλοϊκές γραμμές ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Η αστυνομία στο μεγαλύτερο μέρος της Δανίας κάλεσε τους οδηγούς την Τετάρτη να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις, καθώς άνεμος και χιόνι έπλητταν το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, η νότια Δανία έδινε μάχη με τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ