Γάζα: Συνομιλίες Μπάιντεν με εμίρη του Κατάρ και Αιγύπτιο πρόεδρο για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Γάζα: Συνομιλίες Μπάιντεν με εμίρη του Κατάρ και Αιγύπτιο πρόεδρο για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του - Δύο μήνες εκεχειρία με αντάλλαγμα ομήρους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για τις «τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς», ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιείται την ώρα που ο αρχηγός της CIA αναμένεται να συναντήσει στην Ευρώπη τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε επίσης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς ο απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Μπρετ Μακ Γκουρκ, επιστρέφει στην Ουάσιγκτον μετά τις συνομιλίες που είχε για το θέμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή. Ωστόσο «δεν επίκειται άμεση» ανακοίνωση για το θέμα αυτό, τονίζει.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους», δήλωσε στην ενημέρωση Τύπου ο Κίρμπι, «αλλά δεν θα πρέπει να αναμένουμε άμεση πρόοδο».

Στο Παρίσι θα γίνει η συνάντηση για το μεσανατολικό

Ο επικεφαλής της CIA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, θα συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι» με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για το θέμα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή, προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας μίας εκ των χωρών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «πολύ σύντομα» να στείλει στην Ευρώπη τον Ουίλιαμ Μπερνς για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Μπερνς θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον ομόλογό του της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμελ, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι. Δεν είχε ανακοινωθεί ωστόσο επισήμως το πού θα γινόταν αυτή η συνάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ