Έγγραφα-βόμβα: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ

Έγγραφα-βόμβα: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά στρατεύματα για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ

Παρά τις υποσχέσεις του Μπάιντεν ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικές «μπότες» στο έδαφος, απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό.

Υπόμνημα του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που περιήλθε στην κατοχή τού The Intercept, περιγράφει τις στρατιωτικές εντολές να είναι «σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν και να υποστηρίξουν τα στρατεύματα σε περίπτωση χερσαίας εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς».

Σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο, η εντολή ετοιμότητας αφορούσε στο αμερικανικό προσωπικό που αναπτύχθηκε πέρυσι στο Ιράκ.

Διαβάστε επίσης: Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 0-2: Ο Μλαντένοβιτς τον έστειλε στα ημιτελικά (vid)

Αν και τα έγγραφα δεν υποδηλώνουν ότι επίκειται χερσαία εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το υπόμνημα του Ιανουαρίου 2024 είναι η πιο πρόσφατη νύξη για τις προετοιμασίες του Πενταγώνου να υποστηρίξει το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, ο αμερικανικός στρατός φέρεται να έθεσε 2.000 στρατιώτες σε εντολές προετοιμασίας για ανάπτυξη για πιθανή υποστήριξη του Ισραήλ, αν και από γειτονικές χώρες – εντολές που επιβεβαιώθηκαν από έγγραφο προμηθειών που περιήλθε στην κατοχή τού Intercept.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την προετοιμασία για χερσαία εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει ότι η υποστήριξή του προς το Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας δεν θα περιελάμβανε «μπότες στο έδαφος».

Παρά τις ανακοινώσεις για αποχώρηση των ΗΠΑ από τις δύο χώρες, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στη Συρία καθώς και στο Ιράκ, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι και σήμερα

«Δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις να τοποθετηθούν αμερικανικές μπότες στο έδαφος σε μάχη στο Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στις 17 Οκτωβρίου, προσθέτοντας: «Αλλά όπως έχουμε επίσης πει, έχουμε σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στην περιοχή».

Δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Κίρμπι, ο Λευκός Οίκος μοιράστηκε κατά λάθος μια φωτογραφία του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ να ποζάρει μαζί με μέλη των μυστικών μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, πριν τη διαγράψει γρήγορα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι αμερικανικό προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων βρισκόταν στο Ισραήλ για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης ομήρων.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στη Μέση Ανατολή

Τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή τού Intercept αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση της διάχυτης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με προσωπικό που αναπτύσσεται σε πεδία όπου πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η αποστολή έχει λήξει εδώ και πολύ καιρό – και πόσο γρήγορα αυτές οι εντολές μπορούν να επαναπροσδιοριστούν για νέες συγκρούσεις.

Τα αρχεία, για παράδειγμα, αφορούν στο προσωπικό που αναπτύχθηκε στο Ιράκ για την υποστήριξη της επιχείρησης «Inherent Resolve» – ονομασία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αν και ο ISIS εκδιώχθηκε από τα τελευταία του προπύργια πριν από χρόνια, ο πόλεμος συνεχίζεται, παρέχοντας μια νομική βάση για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και την Συρία.

Παρά τις ανακοινώσεις για αποχώρηση των ΗΠΑ από τις δύο χώρες, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στη Συρία καθώς και στο Ιράκ, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Αποτελούν «μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την ήττα του ISIS», ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, «για να περιοριστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης αυτών των ομάδων και να μετριαστούν οι απειλές για την πατρίδα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το χτύπημα κατά των ΗΠΑ στην Ιορδανία μπορεί να μην είναι το τελευταίο

Μια ζοφερή υπενθύμιση της μακροχρόνιας διάρκειας της στρατηγικής αυτής κατά του ISIS εμφανίστηκε την Κυριακή, όταν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε μια μυστική αμερικανική βάση στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο ISIS, ωστόσο, δεν εκτόξευσε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ήταν μια συμμαχία ιρακινών πολιτοφυλακών που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν την πρώτη αμερικανική απώλεια, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Και μπορεί να μην είναι η τελευταία, αν πιστέψουμε την πολιτοφυλακή που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, καθώς ένας ανώτερος αξιωματούχος από μια συμμαχία ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων συνέδεσε τις επιθέσεις αυτές με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα, σχολιάζει το Intercept.

«Όπως είπαμε και πριν, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, θα υπάρξουν κλιμακώσεις», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, τονίζοντας πως «όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι νόμιμοι στόχοι και δεν μας ενδιαφέρουν οι απειλές των ΗΠΑ πως θα απαντήσουν».

Με τα αμερικανικά στρατεύματα να σταθμεύουν σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμμετέχοντας σε πολέμους που έχουν κηρυχθεί προ πολλού λήξαντες, υπάρχουν πολλοί στόχοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ