ΣΥΡΙΖΑ: Νέος «πόλεμος» για την προεδρία και τις εκλογές – Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη και οι κινήσεις Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Νέος «πόλεμος» για την προεδρία και τις εκλογές – Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη και οι κινήσεις Κασσελάκη

Επεισοδιακή η τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Το υπονοούμενο Κασσελάκη για την επόμενη μέρα και η «πληρωμένη» απάντηση από την Γεροβασίλη

Διχασμένα εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ακόμη και όσοι εξακολουθούν να στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη δεν συμφωνούν με την απόφασή του να πάει σε εκλογές, αποδεχόμενος την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, που του υπέδειξε να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του με νέα προσφυγή στα μέλη του κόμματος, φοβούμενοι μια νέα μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές αν συνεχιστεί η πόλωση και το «αλαλούμ».

Ο ίδιος, ωστόσο, διαμηνύει ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» και πως «η ζημιά έχει γίνει, δεν φταίω εγώ», μάλλον γιατί συνεχίζει να πιστεύει πως φταίνε όλοι οι υπόλοιποι, τους οποίους, εξάλλου, χαρακτήρισε «υπονομευτές, που δεν γίνονται αρχηγοί».

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρές φήμες που ήθελαν την Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκαν, καθώς η αντιπρόεδρος της Βουλής, στην ομιλία της στο συνέδριο, δήλωσε «παρούσα» στο προσκλητήριο του Στέφανου Κασσελάκη – που είχε πει «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» – ενώ υπογράμμισε πως «είναι άλλα τα λάθη της απειρίας και άλλα της αλαζονείας»…

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και εν γένει την Αριστερά, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη έγινε δεκτή τόσο με χειροκροτήματα, όσο και με γιουχαΐσματα, τα οποία είναι ενδεικτικά της πόλωσης που προκάλεσαν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και των χειρισμών Κασσελάκη, αλλά και της σκληρής πραγματικότητας.

Η οποία δεν είναι άλλη από αυτήν που ανέδειξαν κορυφαία στελέχη. «Είδαμε και πάθαμε να βρούμε συνέδρους», έλεγαν χαρακτηριστικά και ο νοών νοείτω…

«Ρόλος του προέδρου είναι να πείθει, όχι να απειλεί»

«Ρόλος του προέδρου είναι να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί. Και αυτός ο ρόλος είναι ακόμη πιο κρίσιμος στα πολυσυλλεκτικά κόμματα διακυβέρνησης. Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για να σημειώσει ότι «πάνω από όλα, ο ρόλος του προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα, να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί», προσθέτοντας πως «χρειάζεται συλλογική δουλειά, όχι ενός ανδρός αρχή».

«Μου αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο του προέδρου. Η απάντησή μου είναι ότι είμαι παρούσα. Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη, περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να κυβερνήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανη για όσα πετύχαμε, είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», είπε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη.

Και απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, του είπε: «Αγαπητέ πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από εμάς».

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή δηλώνω παρούσα. Για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη Αριστερά, για να γίνει ξανά ο προοδευτικός χώρος πρωταγωνιστής, για μια πραγματικά προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η χώρα και ο λαός», όπως είπε.

Το υπονοούμενο Κασσελάκη για την επόμενη μέρα

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ήταν ακόμη στο βήμα του συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε σηκωθεί από τη θέση του και, μόλις η νέα του εσωκομματική αντίπαλος ολοκλήρωσε την ομιλία της, έσπευσε να την προϋπαντήσει, να την χαιρετίσει δια χειραψίας και να ζητήσει το λόγο.

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν όμορφο αγώνα, για να μπορέσει το κόμμα μας να αγαπήσει τα μέλη του έμπρακτα», ανέφερε με νόημα, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει στο κόμμα «ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

«Θα δουλέψω για το κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ανεξαρτήτως βουλευτικής καρέκλας», τόνισε, με πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν πως η δέσμευση αυτή του κ. Κασσελάκη αποτελεί ένα… πρώτης τάξεως «καρφί» για την Όλγα Γεροβασίλη.

Παράλληλα, δήλωσε πως «για να μπορέσει η δική μας αριστερή αλήθεια να κερδίσει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να πάμε το γρηγορότερο δυνατόν σε εκλογές προέδρου στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Αυτή είναι η εισήγησή μου προς το συνέδριο, το οποίο θα αποφασίσει».

Σπίρτζης: Θα γίνει Κούγκι – Υπονόησε διπλή γραμμή Κασσελάκη

Η απάντηση τόσο στη δέσμευση – «μπηχτή», όσο και στην πρόταση Κασσελάκη, δεν άργησε να έρθει και ήταν διπλή.

Πρώτος ο Χρήστος Σπίρτζης, που εξέφρασε την στήριξή του στην υποψηφιότητα Γεροβασίλη, κατ’ αρχήν, υπογράμμισε πως «η Όλγα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κόμμα, γιατί θα κερδίσει».

Στη συνέχεια, μιλώντας με δημοσιογράφους, τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό, αλλιώς θα γίνει Κούγκι».

«Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον, και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή, είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη: «Να βάζει τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα τουλάχιστον – να το σχολιάσετε εσείς»…

Γεροβασίλη: Εκλογή βάσει καταστατικού

Η επόμενη απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη ήρθε από την άμεσα ενδιαφερόμενη, την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «εκλογή αρχηγού όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κυρία Γεροβασίλη, αφήνοντας αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, είπε, μάλιστα, ότι στη δική του σύντομη απάντηση στην ομιλία της, «έκανε μία παράλειψη, δεν είπε ότι η εκλογή θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, όπως έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια του ιδίου».

Και εξήγησε πως «το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται ένα μήνα μετά την προκήρυξη και ότι θα γίνει με κάλπη», όχι υβριδικά, δηλαδή και ψηφιακά όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε, άλλωστε, ότι «το συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να αλλάξει τη διαδικασία εκλογής, δηλαδή το διάστημα του ενός μήνα, και ότι γίνεται με κάλπη».

Όσο για τη δέσμευση-υπονοούμενο Κασσελάκη, πως εκείνος θα παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος την επομένη της εκλογής προέδρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για το τι θα πράξει η ίδια, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Δεν θεωρώ αναγκαίο να απαντήσω στα αυτονόητα. Το εγγυάται η πορεία μου στην παράταξη».

«Ο Κασσελάκης δεν εμπιστεύτηκε κανέναν»

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές τοποθετήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτή του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος παρότι χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση Κασσελάκη να πάει σε εκλογές – όπως και τη δήλωση του εξαδέλφου του και πρώην πρωθυπουργού, εξάλλου – εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον σημερινό πρόεδρο, εκφράζοντας τις απόψεις των περισσοτέρων και αποτυπώνοντας το αρνητικό κλίμα μέσα στο κόμμα.

Ο Γιώργος Τσίπρας σημείωσε πως «εδώ και πέντε μήνες χάνουμε έδαφος. Η έλλειψη σοβαρότητας και το έλλειμα αξιοπιστίας μεγαλώνει και δεν μειώνεται. Είναι κρίσιμο αν θα είμαστε δεύτερο ή θα γίνουμε τρίτο κόμμα. Αλλά υπάρχει κάτι πιο σοβαρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική. Και δεν πρόκειται να αποκτήσει δυναμική αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούμε», προειδοποίησε.

Τόνισε πως «καταφέραμε να φτιάχνουμε αρνητική ατζέντα για εμάς, με διαρροές και αυτογκόλ. Όπως όταν ο Τσίπρας ήταν πρόεδρος, είχε την πρώτη ευθύνη για τα στραβά μας, έτσι και τώρα την έχει ο Στέφανος Κασσελάκης. Και την έχει και λίγο περισσότερο, γιατί αποφασίζει μόνος του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, προειδοποίησε τους συνέδρους: «Μη μπερδεύετε τη δυναμική του Στέφανου Κασσελάκη με τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Και ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεγάλη δυναμική, και στην κοινωνία και στο κόμμα, αλλά δεν εμπόδισε την πτώση. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η αξιοπιστία».

«Ο ίδιος ο πρόεδρος υπονόμευσε το πρόσωπό του»

Επιπλέον, ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία κομματική λειτουργία στο κόμμα εδώ και πέντε μήνες. Χωρίς πολιτική λειτουργία δεν υπάρχει κόμμα. Αλλά πέντε μήνες τώρα, ο πρόεδρος για πολλά θέματα αποφασίζει μόνος του. Είναι και θέμα δημοκρατίας, αλλά και θέμα αποτελεσματικότητας», όπως είπε.

«Αν θέλει ο πρόεδρος να ανακαλύψει εσωτερικούς εχθρούς για να φορτώσει και δικές του αστοχίες, δεν θα πάμε πουθενά. Πέντε μήνες τώρα δεν υπήρχε καμία υπονόμευση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά σύσσωμη στήριξη του προέδρου. Και από τη συντριπτική πλειοψηφία των οργάνων. Αλλά αντίθετα, δεν υπήρξε καμία εμπιστοσύνη  από τον πρόεδρο σχεδόν σε όλους μας. Ο ίδιος επέλεξε να απομακρυνθεί από τα στελέχη και να μην υπάρχει καμία συνεννόηση», υπογράμμισε ο Γιώργος Τσίπρας, λέγοντας, μάλιστα, πως ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε πως θα κάνει αυτό που θέλουν τα μέλη, αλλά δεν ακούει όλα τα μέλη και κάνει ό,τι θέλει».

«Ο ίδιος ο πρόεδρος υπονόμευσε το πρόσωπό του, αναζητώντας υποταγή σε ό,τι λέει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσίπρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ