Γάζα: Ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία ζητά η Κομισιόν

Γάζα: Ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία ζητά η Κομισιόν

Την τελική απόφαση για το αίτημα εκεχειρίας στη Γάζα θα λάβει η ΕΕ εφόσον συμφωνήσουν και οι 27 ηγέτες της Ένωσης

Οι ηγέτες της ΕΕ θα απαιτήσουν «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και θα παροτρύνουν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να απέχει από χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα ασφάλεια από τις μάχες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει το σχέδιο κειμένου, το οποίο είδε το Reuters.

Το κείμενο θα χρειαστεί την έγκριση και των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ για να εγκριθεί στη σύνοδο κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου.

Δηλώσεις για εκεχειρία από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «ο λαός της Γάζας χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός – και την χρειάζεται τώρα».

Η ίδια περιέγραψε επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένα πλοίο σαλπάρει από την Κύπρο προς τη βόρεια Γάζα. Μεταφέρει τα πιο βασικά είδη ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς διεθνούς συνεργασίας».

Η Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στο πεδίο είναι πιο δραματική από ποτέ και έχει φτάσει σε οριακό σημείο» και πρόσθεσε:

«Όλοι έχουμε δει τις αναφορές για παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το σταματήσουμε».

Η Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ενεργοποιηθεί για την ενίσχυση της επιχείρησης.

Για την ενίσχυση της UNRWA

Αναφερόμενη στην κατάσταση της UNRWA, είπε:

«Θα προχωρήσουμε στην καταβολή 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της UNRWA και οι επόμενες δόσεις θα αποδεσμευτούν μόλις ο οργανισμός λάβει τα άλλα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει από κοινού. Όλα αυτά με έναν απλό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε να δαπανάται σύμφωνα με τους κανόνες μας και να φτάνει στους Παλαιστίνιους που το έχουν ανάγκη».

«Φυσικά, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πολεμήσει τη Χαμάς. Αλλά η προστασία των αμάχων πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποκατασταθεί μια επαρκής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο λαός της Γάζας χρειάζεται μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός – και το χρειάζεται τώρα», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι στόχος του είναι να καταστρέψει τη Χαμάς και ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι προσωρινή.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι όμηροι, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γάζα και ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στα βόρεια του θύλακα από όπου χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ