Τα Τέμπη λαβώνουν την κυβέρνηση που ξορκίζει τη «χαλαρή ψήφο» – Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση

Τα Τέμπη λαβώνουν την κυβέρνηση που ξορκίζει τη «χαλαρή ψήφο» – Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τη 2η θέση

Εκτός από την «επίθεση» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσουν πυρά και μεταξύ τους επιχειρώντας να συσπειρώσουν τη βάση τους και να προβάλουν τις διαφορές τους, με στόχο τη 2η θέση.

Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές, τα κόμματα ζεσταίνουν τις μηχανές καταστρώνοντας τη στρατηγική τους, με στόχο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να αποκτήσουν νέου.

Αυτό με φόντο τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν φθορά για το κυβερνών κόμμα, που γνωρίζει ότι η δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί δεδομένου μάλιστα, ότι τα θέματα της επικαιρότητας δεν βοηθούν για την αλλαγή της ατζέντας. Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια για την αλλαγή του Ζέλσον και το πλάνο Ολυμπιακού, Μεντιλίμπαρ για τον Πορτογάλο

Για το κυβερνών κόμμα, η υπόθεση των Τεμπών παραμένει μια ανοιχτή πληγή, το ίδιο και η ακρίβεια. Παρά το ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά της πέφτουν, κάτι που θίχτηκε στα γαλάζια πηγαδάκια του συνεδρίου,  μαρτυρώντας τις αγωνίες της κεντροδεξιάς παράταξης για τις ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν πέσει η αυλαία του συνεδρίου της ΝΔ, έδωσε το στίγμα, μετατρέποντας την εκλογική μάχη σε προσωπικό του στοίχημα.

Ξορκίζουν  «τη χαλαρή ψήφο»

Όπως έχει γράψει το in,  ο Μητσοτάκης επιλέγει τριμέτωπο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο. Σε συνέχεια των επιθέσεών του ταυτόχρονα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά της Δεξιάς, πριν από μερικές εβδομάδες στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, έβαλε καθαρά στο κάδρο των αντιπάλων με εξίσου οξείς τόνους τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Ένα χρόνο μετά τα Τέμπη το 49,2% των πολιτών δείχνει ως βασικό υπεύθυνο την κυβέρνηση της ΝΔ

Ενδεικτικά της αγωνίας που διακατέχει το Μαξίμου, είναι τα τρία διλήμματα που έβαλε  χθες ο πρωθυπουργός στο τέλος του συνεδρίου της ΝΔ για την κάλπη των ευρωεκλογών.  «Δεν επιτρέπεται η αποχή, η αδράνεια και η αδιαφορία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τα ηχηρά καμπανάκια των δημοσκοπήσεων.

Παράλληλα ξεκινά περιοδείες ανά την επικράτεια – σήμερα μεταβαίνει σε Ρόδο και Τήλο – με έμφαση στις περιοχές που η μετακίνηση ψηφοφόρων προς κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον Σκάι, είπε πως «η χαλαρή ψήφος αποτελεί κίνδυνο», προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται η αποχή». Ακόμη, ανέφερε ότι «αυτή η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν είναι εκδρομή, σε καμία περίπτωση. Βέβαια, προφανώς και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις επιδόσεις βουλευτικών και ευρωεκλογών. Το κρίσιμο ζήτημα που θα εξετάσουμε το βράδυ των εκλογών, είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς».

Πόλεμος ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Στα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν επιθέσεις στην κυβέρνηση μεν, ανταλλάσσουν ωστόσο πυρά και μεταξύ τους επιχειρώντας να συσπειρώσουν τη βάση τους και να προβάλουν τις διαφορές τους, με στόχο τη 2η θέση.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη αναθερμάνθηκε με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αφήνει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη επειδή δεν μήνυσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στην ΚΠΕ του κόμματος να αναφέρει πως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πλήγματα κατά του κράτους δικαίου κατηγορώντας τη ΝΔ πως «αντί να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κράτος δικαίου, αυτοί άνοιξαν καινούργιες».

Η Κουμουνδούρου απάντησε, λέγοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης χάνει την ψυχραιμία του επειδή «οι δημοσκοπήσεις σβήνουν το… όνειρο του κυρίου Ανδρουλάκη για να ξεπεράσει στις Ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να αντισταθεί στους δελφίνους του κόμματός του».

Κατά τα άλλα, στον προεκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται μπαράζ εξορμήσεων του Κασσελάκη σε όλη την Ελλάδα σε συνδυασμό με έντονο αντιπολιτευτικό πρέσινγκ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στον προεκλογικό αγώνα, αναμένεται να επιμείνει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, και σήμερα έχει τετ α τετ με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Οι δημοσκοπήσεις

Στη μέτρηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» το 27,8% (33,4% στην εκτίμηση ψήφου) δηλώνει ότι θα επιλέξει τη ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Όσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεχωρίζει η βελτίωση των δεικτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση. Παράλληλα, η Ελληνική Λύση φαίνεται να επωφελείται από τη φθορά της Ν.Δ.

Παράλληλα το 49,2% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την κύρια ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επιπλέον, περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες (71,7%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει όλα όσα έχουν συμβεί και για τον λόγο αυτόν μια ισχυρή πλειοψηφία του 78,4% ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Και ο Κανένας

Στην ίδια δημοσκόπηση ο Μητσοτάκης με 39% θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε σχέση με Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Νιώθει πάντως την ανάσα του Κανένα που συγκεντρώνει το 37%

Το 71% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο», στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Παράλληλα, το 71% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Οι δίχως τέλος ανατιμήσεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ εξάλλου αποτελούν μόνιμο βραχνά. Το 64% των πολιτών -έχοντας δυνατότητα τριπλής επιλογής στο γκάλοπ- δηλώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ακρίβεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ